سوالی در بین علاقمندان به هنر انگشترسازی امروزها در جریان میباشد : آلیاژ فدیوم چیست؟

آلیاژ فدیوم Fedium یا Fidium از ترکیب دو فلز پالادیوم Pd و نقره Ag استحصال میشود.فلز پالادیوم از فلزات گروه پلاتین میباشد که به دلیل نزدیکی چگالی و عدد اتمی به نقره، قابلیت بالایی در انحلال کریستالی در نقره را دارد.مخلوط کردن دو فلز نقره و پالادیوم دارای رموز فنی و شیوه ی خاصی است که سازندگان کمتر تمایل به برملا کردن آن دارند و هر یک از اساتید رکابساز شیوه و سبک خود را در ساخت آلیاژ فدیوم دارد.قیمت هر گرم فدیوم به قیمت روز نقره و پالادیوم بستگی دارد و براساس مقدار درصد پالادیوم نسبت به نقره محاسبه میشود.

انگشتر رکاب فدیوم

نحوه ترکیب فدیوم چگونه است؟ برای رکابسازی درصد انحلال فلز پالادیوم در نقره بین 5 تا 12 درصد میباشد.مهمترین مسئله انحلال پالادیوم در نقره، تفاوت نقطه ذوب نقره (961 درجه سلسیوس) و نقطه ذوب پلادیوم (1555.4 درجه سلسیوس) میباشد که در حدود 593 (درجه سلسیوس) است.برای ساخت آلیاژ فدیوم ، در محفظه ذوب (بوته)، پالادیوم را در ته بار نقره قرار میدهند و دمای کوره را افزایش می دهند.ابتدا فلز نقره به دلیل پایین بودن نقطه ذوب به مایع تبدیل میشود و در ادامه افزایش حرارت کوره و رسیدن به نقطه ذوب پالادیوم ، عمل انحلال فلز پالادیوم در نقره به دلیل مایع بودن دو فلز صورت میگیرد.ولی انجام کار به این راحتی نیست.بالا رفتن دمای مذاب نقره و عدم ماندگاری و توانایی کنترل دمای بهینه در کوره باعث ایجاد تخلخل و حباب در رکاب میشود و عمده مشکل کار ساخت آلیاژ پالادیوم همین ایراد است.برای جلوگیری از این عیب، اساتید رکابساز  روشهای خاص خود را به کار میبرند که راز و رمز کاری محسوب میشود.

انگشتر فدیوم کوپال شمشادی

در بیان امتیاز و برتریهای رکاب فدیوم نسبت به رکاب نقره میتوان به نکات زیر اشاره کرد :

1. رکاب نقره به دلیل پایین بودن استحکام پس از مدتی استفاده دچار خراش ،له شدگی و فرسودگی فیزیکی نامطلوب میشود که در رکاب فدیوم به دلیل بالا بودن استحکام فیزیکی، کمتر با این مشکلات مواجه هستیم.

2. رکاب نقره به مرور زمان در تماس با رطوبت و عرق پوست، سیاه میشود در حالیکه مقاومت فدیوم در برابر عرق و حتی مواد شیمیایی بالا بوده و این مشکل در رکاب فدیوم کمتر دیده میشود.

3. برای آقایانی که تمایل دارند رکاب گران قیمت استفاده نمایند ، رکاب فدیوم جایگزین مناسبی برای فلز طلا به شمار میرود چرا که مشکلات شرعی طلا را برای آقایان ندارد.

4. جلا، درخشندگی و زیبایی رکاب فدیوم بسیار بالاتر از رکاب نقره بوده و نظر علاقمندان را سریع جلب مینماید.

رکاب ترکیبی فدیوم و طلای استاد حیدری

اگر بتوان معایبی برای رکاب فدیوم در نظر گرفت، بیشتر در حوزه جواهرسازی و ساخت رکاب خواهد بود که عبارتند از :

1. پالادیوم فلز گران قیمتی میباشد.کوچکترین اشتباه در ذوب و ساخت آلیاژ باعث ضرر و زیان مادی رکابساز میگردد.چرا که پس از ذوب و قالبگیری نمیتوان پالایوم را با صرف هزینه کم مجددا فرآوری (گال کاری) نمود.

2. معمولا پس از عمل ریخته گری نمونه رکاب خارج شده از قالب به نظر مطلوب میرسد در حالیکه تخلخل مخفی در زیر لایه سطحی رکاب ممکن است در پرداخت نهایی آشکار شده و تمام زحمات جواهرساز را به باد دهد.جایی که کار ساخت ظاهرا تمام شده و سازنده تمام زحمت لازم را در قلمزنی، اره کاری و ابزار نهایی، متحمل شده است.

3. تغییر سایز رکاب فدیوم که لازمه آن دو عمل برش دادن و جوش دادن است برخلاف رکابهای نقره، به راحتی صورت نمیگیرد و رکاب فدیوم رفتار نامطلوبی در تغییر سایز و جوشکاری دارد و به همین دلیل، اساتید فن رکاب فدیوم را برخلاف رکاب نقره به صورت یک تکه و بدون هیچگونه عملیات جوشکاری میسازند.

برای سهولت شناخت رکاب فدیوم از حرف اختصاری F به عنوان نماد آلیاژ فدیوم در جواهرسازی استفاده میشود. تصویر زیر مهر رکاب فدیم استاد حاج محمدحسین جدی میباشد که به عنوان نمونه آورده شده است:

مهر رکاب فدیوم استاد جدی

استاد حاج محمدحسین جدی با آشنایی و تجربه بالایی که در جواهرسازی داشته آلیاژ فدیوم را نخستین بار در ایران ابداع کرده و  انگشتر با جنس فدیوم توسط ایشان وارد حرفه جواهرسازی شده است.مرحوم استاد جدی انگشترهای زیبا و بینظیری در مدلهای مختلف با آلیاژ فدیوم خلق کرده اند که در زمره آثار ارزشمند هنر اسلامی ایران زمین جاودانه شده است.

از استاد محمدجواد جدی به عنوان پسر ارشد استاد محمدحسین جدی در باره پیشینه و چگونگی فلز فدیوم که جنس رکاب های برند جدی و به طبع آن برخی رکاب های امروزی از آن جنس هستند سوال کردیم (مصاحبه استاد با مجله وزین طلا و جواهر – خرداد تیر ۱۳۹۳ سال پانزدهم) ایشان با استقبال و اظهار خرسندی از طرح این سوال خاطرنشان شدند:

می دانید که ظروف و زینت آلات نقره به مرور زمان در تماس با هوا و عرق دست سیاه می شوند و شفافیت خود را از دست می دهند. این امر یکی از دغدغه های پدرم در طول سالهای متمادی بود و من به خوبی به یاد دارم که برای حفظ شفافیت و جلوگیری از سیاه شدن انگشتریهای نقره آلیاژها و ترکیبات متعددی را مورد آزمایش قرار می دادند تا راه حلی برای این مشکل بیابند. که این کار با مشکلات بسیاری توام بود چراکه گاه فلزات به کار رفته در زمان ذوب به خوبی با نقره ممزوج نمی شدند و در پایان کار و هنگام پرداخت با رنگ سیر یا روشن خودنمایی می کردند و ایشان با دقت و حساسیت فوق العاده ای که دارند مجبور به ابطال کار و ذوب مجدد آنها می شدند تا اینکه بالاخره حدود سال ۱۳۵۵ موفق شدند و با ابتکار خود برای اولین بار آلیاژی از چند فلز از جمله پالادیم ساختند و برای متمایز شدن جنس این انگشتری ها ابتدا دو مهر تهران، جدی را جابجا یعنی به صورت جدی، تهران به داخل انگشتریها می زدند که تشخیص آن برای علاقه مندان کارهایشان قدری مشکل بود. یک روز به من گفتند می خواهم نامی بر این آلیاژ بگذارم چه نامی را صلاح میدانی؟ من که در آن زمان مشغول تحصیل و در شیمی در گیر عناصر جدول تناوبی و جدول مندلیف و نام قلیایی فلزها چون پتاسیم، سدیم و فلزاتی چون رودیم، رادرفوردیم و غیره بودم نام پدیم که خلاصه شده پالادیم نیز محسوب می شد را پیشنهاد کردم ایشان فرمودند که فدیم بگذاریم چطور است؟ گفتم بسیار عالی است و به این ترتیب از آن روز به بعد این نام معمول شد و سپس مهری با حرف اف انگلیسی ساخته و در داخل انگشتری ها مورد استفاده قرار دادند. که اینک برخی دیگر از سازندگان انگشتر به تقلید، از این نام استفاده می کنند و از آن بهره می برند.

انگشتر رکاب فدیوم قلمزنی استاد محسن حیدری a

در زمینه ساخت رکاب فدیوم اساتید مطرحی اکثرا در بازار تهران و قم به کار مشغول هستند که میتوان به استاد محمد کاوه (گل افشاری)،استاد اسفندیار خسروی، استاد محمدمحمود خانی، استاد اسماعیل امیرمحمدی (نقره سازان)، استاد هادی ابراهیمی ،استاد آصف قاسمی، استاد رسول محمدی ،استاد علی محمدی (محک)، استاد کریمی و استاد محسن حیدری به اختصار اشاره کرد.همچنین در شهر زنجان که در سالهای اخیر به یکی از قطبهای مهم رکابسازی ایران تبدیل شده است، اساتید رکابساز نظیر استاد غلامرضا و استاد حسن رضا بیگلو، استاد حسین جعفری (صدف) ، استاد پرویز قاسمی، استاد هادی معیریان ساخته های زیبایی از رکاب فدیوم علی الخصوص در رکابهای شیخ احمد ،تک چنگ و ریزدیش عرضه کرده اند و انتظار میرود با توجه به مزایای رکاب فدیوم روز به روز به شمار علاقمندان و اساتید جواهرساز فعال در این خصوص افزوده شود و شاهد آثار بدیع و زیبای بیشتری باشیم.

نویسنده : پارس جواهر ، آرش بخشوده

۸:۱۴ ب٫ظ مقالات مفید
مهر قدیمی عقیق خطی f627_3 موجود
بی‌تردید قدمت مُهر به قدمت مفهوم مالکیت آدمی و تثبیت آن است و در ایران به عنوان نخستین ابزار تثبیت فردیت و مهم‌ترین رکن در اعتباربخشی و شناخت اسناد رواج…
گردنبند قدیمی عقیق طبیعی سیکابروش موجود
سنگها و مهره های قدیمی و آنتیک سنگها و مهره های قدیمی علاقمندان زیادی در سراسر جهان به خود اختصاص داده و همواره یکی از الگوهای شناخت سنگهای اصیل و…
انگشتر فدیوم رکاب شبکه عقیق خطی جدی موجود
بیوگرافی(زندگی نامه مختصر) استاد محمدحسین جدی : استاد ۳۰ اسفندماه سال ۱۳۰۶ هجری شمسی در تبربز چشم به جهان گشود.در کودکی ساعت سازی را نزد پدرش ، استاد جوادآقا ساعت…
انگشتر و انگشترشناسی Ring definition موجود
انگشتر چیست ؟ انگشتر به نوار باریک فلزی گفته میشود که عموما به شکل مدور ساخته میشود و جنس آن اغلب از فلزات و آلیاژهای گرانبها نظیر طلا ، نقره…
۰۱ فروردین ۱۳۹۷ مقالات مفید مشاهده محصول
ساخت رکاب فیلی با روش ورق 111 موجود
مقدمه می خواهم در رابطه با چگونگی ساخت حرفه ای ،هنرمندانه و البته مدرن قالب انگشتر نقره مردانه دست ساز که معروف به رکاب فیلی می باشد مطالبی بنویسم. البته…
تسبیح یسر مکاوی عربستان موجود
تسبیح یسر مکی یسر مکاوی یا یسر حجاز یسر گونه ای گیاه دریایی میباشد که در آبهای گرم دریای احمر نزدیک سواحل کشورهای عربستان و مصر رشد میکند. امروزه به…
سالار محمدی ۳ تیر ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۲ ق٫ظ

سلام آقای بخشوده ممنون از مطالب جامع و اموزندتون

رکابساز همکار ۵ تیر ۱۳۹۵ - ۵:۵۰ ب٫ظ

سلام مهندس جان
در مورد ترکیب فدیوم توضیحات شما کامل بود
با اجازه شما مطلبی میخواستم عرض بکنم
در درصدهای بالاتر از ۱۲ سختی فدیوم زیاد میشه و دیگه سوهان یا اره روی رکاب کار نمیکنه به همین خاطر از درصد زیر ۱۲ استفاده میشه
بنده معمولا از ۸ درصد تا ۱۱ پالادیوم در درست کردن آلیاژ فیدیوم استفاده میکنم که خوب جواب داده
در ضمن از همکاران محترم در تبریز آقای مختاریان و توفیق رکابهای فدیوم خوبی امروزا درست میکنن که لازم دونستم به اونا اشاره بکنم
باز هم از بابت مطالب خوب سایت شما سپاسگذارم

Star ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۸ ب٫ظ

سلام آقای بخشوده قصد تهیه ی یک رکاب فدیوم مدل هشت چنگ دارم لطفا از همکاراتون تو تبریز معرفی کنید یا شماره ای بدید که من تهیه کنم ممنون….

ناصح ۴ آبان ۱۳۹۵ - ۱:۴۲ ب٫ظ

سلام من یه حلقه دارم ازفدیوم و ساخت دست همسرمه و بابرلیان توش کارشده میخوام بفروشمش آیاقیمتی داره؟

حسین ۱۶ آذر ۱۳۹۵ - ۲:۵۶ ب٫ظ

سلام. طریقه تشخیص فدیوم چگونه است؟ چون مهر جعلی F را زیاد الان درون رکابهای ماشینی میزنند. اگر این نکته را هم اضافه کنید مطلب خیلی مفیدتر میشود.

حافظ ۱۲ دی ۱۳۹۵ - ۱:۳۸ ب٫ظ

سلام چطوری باید تشخیص داد که رکاب فدیوم اصلی یا نه

کاوه ۲۷ دی ۱۳۹۵ - ۳:۳۴ ب٫ظ

سلام ایا رکابهای استاد مهدی جدی که فاقد کلمه F هستن در ساخت انها هم فدیوم به کار رفته؟

احمد پناهلو ۳۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۷ ب٫ظ

سلام ممنون از راهنمایی شما
واقعا استفاده کردم
به امید خدا بکمک دوستان و آشنایان و از آنجایی که بنده علاقه عجیبی به ساخت رکاب جواهر و بخصوص انگشتر نقره دارم انشاالله بتوانم به یاری دوستان یک انگشتر ساز حرفه ای باشم
به امید حق

بهراد غفوری ساداتی ۱۰ فروردین ۱۳۹۶ - ۹:۵۶ ب٫ظ

سلام و تشکر از راهنمایی شما
آیا پالادیوم در کوره های زمینی آب میشود..با کپسول اکسیژن چطور..کدام بهتره؟یا کوره ی القایی؟
متشکرم

عماد ۲۵ خرداد ۱۳۹۶ - ۲:۱۵ ب٫ظ

مهندس بخشوده عزیز
عرض ادب و ارادت، استفاده کردیم از دانش تخصصی حضرتعالی، امیدوارم همواره پایدار باشید
شما افتخار این صنعت و هنر هستید که خالصانه دانسته هاتون رو در اختیار علاقمندان قرار میدین،
در صنفی که کمتر دانسته های حتی غیر تخصصی و غیر فنی نیز به علاقمندان ارائه نمیشه.
ممنونیم

محمد محمدی ۲ مرداد ۱۳۹۶ - ۴:۰۶ ق٫ظ

سلام.دوست عزیز
ممنون از سایت بسیار جامع شما…که بسیار مفید و آینده دارتر خواهد بود در زمینه معرفی این هنر ناب .

یک سوال داشتم عزیز
؟؟
درجوار اساتیدی در قم بودم و در کارگاه هایشان حضورداشتم ولی هیچکدام به این مساله اشاره نکردن که ((رکاب فدیوم رفتار نامطلوبی در تغییر سایز و جوشکاری دارد و به همین دلیل، اساتید فن رکاب فدیوم را برخلاف رکاب نقره به صورت یک تکه و بدون هیچگونه عملیات جوشکاری میسازند.))
و تماما به روش نقره با کمی تغییر در میزان لحیم فدیوم را هم جوش میدادن.
اینکه شما میفرمایید این اساتیدی که نام بردید از روش ریخته گری (سیلندری)کار نیمه دستساز میسازند؟؟ و یا اینکه منظورتان اینست که صرفا نمیشه الیاژ فدیوم رو جوشکاری کرد ؟؟
ممنون میشم بنده رو توجیه بفرمایید .

مهرداد ۵ مرداد ۱۳۹۶ - ۳:۵۵ ب٫ظ

سلام بنده رکاب ساز هستم. بنده از الیاژ فدیوم نقره پلاتین. طلا و تمام پالادیوم استفاده میکنم برای مشتری ها و رکاب شیخ احمد دو تکه هست و هیچ مشکلی در جوشکاری ندارم البته کار سختیه. تاج شیخ احمد خودش ۳تکست ک میشه یک تکه و ب پایه جوش میخوره .دوستانی ک تمایل ب ساخت رکاب در مدلهای شیخ احمد و کمره و دیگر مدلها دارند میتونم براشون با بهترین کیفیت و درصد الیاژ بسازم.
لازم ب ذکر است که بیشتر تولیدات ب ایتالیا یونان و ترکیه صادرات میشوند. و نمونه کارهای من در کشور بسیار اندک و انگشت شمار هستند در هر شهر ک بیشترین تعداد کارهای من در کردستان تبریز و شیراز هستند.
جهت هماهنگی
@mmeadhrdohar
تل گرلم بنده

مهرداد ۵ مرداد ۱۳۹۶ - ۳:۵۶ ب٫ظ

مهرداد رکابساز شیخ احمد از فدیوم طلا نقره و پلاتین

محمود ۷ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۶ ب٫ظ

تو سازنده های رکاب اسم استاد بزرگوار مهدی برادران جا افتاده که واقعا کارهای فدیومشون چشم نواز هست

Mazyar ۶ آبان ۱۳۹۶ - ۱:۲۱ ق٫ظ

با سلام و خسته نباشيد
ايا استاد شهرام حافظ تو ركاب فديوم بهترين هستند؟چون تو چند سايت مطلبي درباره اينكه ايشون بهترينن نوشتند
با تشكر و ارادت به استاد عزيزم استاد بخشوده

Mazyar ۷ آبان ۱۳۹۶ - ۸:۳۷ ق٫ظ

ممنونم استاد
بنده هيچگونه تعصب نسبت به ايشون ندارم و تا حالا نديدمشون تو چند سايت لقب بهترين به ايشون داده بودند
واقعا سايت شما بينظيره از همه لحاظ و ميشه به عنوان يه سايت آموزشي هم ازش استفاده كرد
با سپاس

محمد ۲۰ اسفند ۱۳۹۶ - ۳:۲۶ ق٫ظ

سلام جناب بخشوده،یک سوال ازتون داشتم،خوشحالم میکنید جواب بدید،تو شهررشت رکاب ساز فدیوم هست؟؟

مسعود ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۰:۵۰ ق٫ظ

درود بر شما. گاهاً نام یک فلز بنام ایریدیوم را شنیدم که بعنوان بار سفید بانقره ترکیب میشه ,آیا چنین چیزی هست ودر مورد اون اطلاعی دارین.با سپاس

غالب احمدی ۱۴ آذر ۱۳۹۷ - ۱:۳۱ ق٫ظ

با سلام
درمورد رکابسازی استاد شهرام حافظ
عرض کنم خدمتتون که استاد شهرام کرمانشاه اصلا رکاب قدیم کار نمیکنن

محمدرضا ثقفی ۲۳ خرداد ۱۳۹۸ - ۲:۳۳ ب٫ظ

درود بر جناب بخشوده ی گل

حامد حاجیوند ۱۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۰:۳۸ ق٫ظ

سلام من انگشترم فدیوم هست ولی دومهر اسمشون خیلی محو شده چطور بایدبفهمم ساخت استادان جدی هست یا فدیومه دومهر داره بایه علامت Fوسط

سامی ۲۴ مرداد ۱۳۹۹ - ۱:۱۵ ب٫ظ

درودبرشما…
سوال اینکه…آیا می شودبروی نقره جات آب فدیوم داد؟

ahmad nori ۲۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۶:۵۷ ق٫ظ

باسلام وخسته نباشید محضر دوستان وآقای بخشوده.باسپاس از پارس جواهر که زحمت زیادی دربر داره.وعالی هست مطالب شما.میخواستم بدونم باعکس میشه تشخیص بدین انگشتر کار دست کدام استاداست.من ۴تاانگشترقدیمی دارم مشخص نیستن اصلا.ممنونم راهنمایی کنین.باسپاس از استاد بخشوده عزیز.

محمد درویشی ۲۴ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۱ ب٫ظ

با سلام و عرض ادب چند تا انگشتر مهر دار دارم میخوام برام زحمت بکشید و ببینید ساخت دست کدام استاد هستن ازتون نهایت تشکر رو دارم 🤗

مهدی وفاجو ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۶:۴۲ ق٫ظ

سلام خدمت عزیزان و دوستداران هنر انگشتر و سنگ های اصلی..خداوند جبران کننده است و هدایت کننده برای اهل ذوق…امید که در شهر مشهد در خدمت دوستان باشیم…

انگشترهای فروش رفتهS RINGS
خبرنامه NEWSLETTERS
برای عضویت در خبرنامه اینترنتی وبسایت پارس جواهر لطفا ایمیل خود را وارد نمایید.