گذری بر خاتم عشق

نگاهی کوتاه بر زندگی و آثار استاد محمدجواد جدی

محمدجواد جدی پژوهشگر

بر اساس مصاحبه انجام شده با استاد محمدجواد جدی توسط مجله طلا جواهر

خرداد تیر ۱۳۹۳ سال پانزدهم ، شماره 100

******

در یک صبح بهاری مشتاقانه به دیدار کسی رفتیم که سالهاست به صورت خانوادگی در زمینه ساخت رکاب انگشتر سرآمد دوران خود هستند. استاد محمدجواد جدی با رویی خوش در منزلی زیبا حوالی میدان نظامی گنجوی پذیرای گروه نشریات تخصصی طلا و جواهر بودند. ایشان در تاریخ ۹ مهر ۱۳۴۰ در تبریز در خانواده ای هنرمند دیده به جهان گشودند آنچه در ادامه خواهد آمد ذکر بخشی از فعالیت های ایشان است، باشد که مورد وثوق شما عزیز گرانقدر قرار گیرد.

محمدجواد جدی پژوهشگر، جواهرساز، خوشنویس و نویسنده حوزه های هنری خوشنویسی و مهرشناسی دارای مدرک ارزشیابی درجه یک هنری (دکتری) است. او استادی مشهور در زمینه مهرشناسی می باشد و کتب و مقالات بسیاری در زمینه شناسایی مهرها و تاریخ آنها را به رشته نگارش در آورده است که در انتها مواردی از آنها ذکر شده است.

پدر ایشان استاد محمدحسین جدی از زرگران به نام تبریز و تهران است و به درستی پدر رکاب سازی نوین ایرانی نامیده می شوند. در وصف ایشان همان به که بگوییم در بیشتر زمینه های هنر جواهرسازی و انگشترسازی از طراحی تا مخراج کاری و هنرهای مرتبط مانند ملیله و زنجیر بافی سرآمد عصر ویگانه دوران خود و در هنر ساعت سازی که از پدر خویش آموخته اند از استادان مسلم به شمار می آیند. استاد محمدحسین جدی در اسفند ۱۳۰۶ در تبریز دیده به جهان گشود و جواهر سازی را نزد استاد آقا غفار فرجی زرگر آموخت و در سال ۱۳۴۶ به تهران نقل مکان کرده و در خیابان ابوسعید، جایی که منزل و کارگاه در جوار هم بودند سکنی گزیدند، جایی که بزرگترین و گرانمایه ترین برند ساخت رکاب انگشتر با عنوان تهران جدی از این مکان و قبل از آن از تبریز به هنر دوستان عرضه شد.

مرحوم استاد بزرگ انگشترسازی حاج محمدحسین جدی

استاد محمدجواد جدی درباره چگونگی آغاز به کار انگشتر سازی پدر اظهار داشتند: در زمان اشغال تبریز و در طول جنگ جهانی دوم یعنی زمانیکه پدر در سنین نوجوانی بودند با دیدن گلوله های خوش رنگ مسوار که در آن روزگار آزادانه در شهر به فروش می رسید با حس کنجکاوی و با اندک پول همراه خود چند فشنگ خریداری و سپس با کوبیدن و طرح دادن آنها را تبدیل به انگشتری های زیبا می کنند که در همان زمان به قیمت خوبی فروخته می شود و این آغاز کار ایشان می شود. فشنگ هایی که راهگشای هنری منحصر بفرد می شوند و بدین سان سرنوشت کودکی در آن زمان رقم می خورد تا سرآمد عصر خویش در این هنر گردد. استاد محمدجواد جدی پدر را استاد و مشوق خود می داند که در تمام مراحل کار و زندگی راهنمایشان بوده است. اکنون خود به عنوان محقق و کارشناس برجسته مهرها و نگین های تاریخی مشغول فعالیت علمی و هنری در کنار آن استاد بزرگ ساخت رکاب و حکاکی است.

انگشتر استاد جدی ماشاالله

از ایشان به عنوان پسر ارشد استاد محمدحسین جدی در باره پیشینه و چگونگی فلز فدیوم که جنس رکاب های برند جدی و به طبع آن برخی رکاب های امروزی از آن جنس هستند سوال کردیم ایشان با استقبال و اظهار خرسندی از طرح این سوال خاطرنشان شدند:

می دانید که ظروف و زینت آلات نقره به مرور زمان در تماس با هوا و عرق دست سیاه می شوند و شفافیت خود را از دست می دهند. این امر یکی از دغدغه های پدرم در طول سالهای متمادی بود و من به خوبی به یاد دارم که برای حفظ شفافیت و جلوگیری از سیاه شدن انگشتریهای نقره آلیاژها و ترکیبات متعددی را مورد آزمایش قرار می دادند تا راه حلی برای این مشکل بیابند. که این کار با مشکلات بسیاری توام بود چراکه گاه فلزات به کار رفته در زمان ذوب به خوبی با نقره ممزوج نمی شدند و در پایان کار و هنگام پرداخت با رنگ سیر یا روشن خودنمایی می کردند و ایشان با دقت و حساسیت فوق العاده ای که دارند مجبور به ابطال کار و ذوب مجدد آنها می شدند تا اینکه بالاخره حدود سال ۱۳۵۵ موفق شدند و با ابتکار خود برای اولین بار آلیاژی از چند فلز از جمله پالادیم ساختند و برای متمایز شدن جنس این انگشتری ها ابتدا دو مهر تهران، جدی را جابجا یعنی به صورت جدی، تهران به داخل انگشتریها می زدند که تشخیص آن برای علاقه مندان کارهایشان قدری مشکل بود.

مهر انگشتر فدیوم استاد جدی تهران

یک روز به من گفتند می خواهم نامی بر این آلیاژ بگذارم چه نامی را صلاح میدانی؟ من که در آن زمان مشغول تحصیل و در شیمی در گیر عناصر جدول تناوبی و جدول مندلیف و نام قلیایی فلزها چون: پتاسیم، سدیم و فلزاتی چون : رودیم، رادرفوردیم و غیره بودم نام پدیم که خلاصه شده پالادیم نیز محسوب می شد را پیشنهاد کردم ایشان فرمودند که فدیم بگذاریم چطور است؟ گفتم بسیار عالی است و به این ترتیب از آن روز به بعد این نام معمول شد و سپس مهری با حرف اف (F) انگلیسی ساخته و در داخل انگشتری ها مورد استفاده قرار دادند. که اینک برخی دیگر از سازندگان انگشتر به تقلید، از این نام استفاده می کنند و از آن بهره می برند.

مهر انگشتر فدیوم F استاد جدی

استاد محمدجواد جدی در بین سالهای ۶۸ تا ۸۰ در پی سفرهایی که به بسیاری از کشورهای دنیا داشتند متوجه تلقی نادرست تاریخی که در حق هنرهای ایرانی به ویژه در باره هنر مهرسازی و حکاکی صورت گرفته است می شوند و به اصلاح این باور نادرست کمر همت می بندند. چراکه خط ایرانی و عربی و عثمانی یکی است و تفکیک آن از یکدیگر برای غربی ها بسیار مشکل است و آنچه تلخ است محکوک عرب نامیدن مهرها و نگین های ایرانی مزین به آیات و احادیث عربی است به این دلیل در موارد بسیاری متاسفانه این هنر با هنر عربی و عثمانی اشتباه گرفته شده است. حتی در یکی از کتاب های منتشر شده در کشور ترکیه مهر انگشتری منسوب به امام حسن مجتبی منقوش به سجع لااله الا الله ملک الحق المبين که بعدها در بسیاری از خاتم های ایرانی به کار رفته است را به تعصب مذهبی و شیعه بودن مردم ایران نسبت داده اند. حال آنکه لااله الا الله رکن شهادتین است و نسبت آن به تعصب مذهبی ناشایست و نادرست است چرا که لااله الا الله قبل از آنکه شعار شیعی باشد شعاری اسلامی است.اصلاح این باورها و تلقی های نادرست کاری بسیار دشوار بوده که خوشبختانه ایشان به حق با تالیفات ارزشمند خود از عهده این امر به خوبی برآمده است. و از این حقیقت پنهان در پی قرون و اعصار گذشته پرده برداشته است.

استاد محمدجواد جدی دانشنامه مهر و حکاکی در ایران

ایشان درباره پیشینه و اهمیت مهرها می گویند: بی تردید قدمت مهر به قدمت مفهوم مالکیت آدمی و تثبیت آن است و در طول تاریخ ایران مهر به عنوان اولین ابزار تثبیت فردیت و مهم ترین رکن در اعتبار بخشی و شناخت اسناد رواج داشته و از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. تاریخ و سابقه مهر در جغرافیای ایران بزرگ به حدود ۶ هزار سال می رسد. درباره مهرها همین بس که بدانیم حکیم ابوالقاسم فردوسی مهر را یکی از ارکان اصلی جاہ و جلال پادشاهی به حساب آورده است و اشاره وی به خداوند شمشیر و گاه نگین دلیل اهمیت آن و نشانه اقتدار و شهریاری است. در کتاب مادیان هزار دادستان که تنها سند موجود در خصوص نظام حقوقی دوره ساسانی و پیش از اسلام است به صراحت می خوانیم: سندی که مهر آن محو شده و نیز اظهارنامه ای که مهر آن از میان رفته باشد بی اعتبار است و لفظ بی اعتبار به چنین سند و اظهار نامه ای گفته می شود. در دوران اسلامی نیز اشاره به این نکته گواه اهمیت مهر است که محمد بن سعد در کتاب طبقات که ۱۲۰۰ سال پیش نوشته آورده است قریش به پیامبر گفتند در ایران نامه های بدون مهر را نمی پذیرند و این موضوع پیامبر را بر آن داشت که برای خود انگشتری و مهری بسازد.

محمد جواد جدی مهرهای سلطنتی

و این صراحت در اهمیت مهر هزار سال بعد، در دوره صفوی از قول میرزا شفیع اثر نیز شنیده می شود که می گوید: «می شود باطل سند چون مهر از آن برداشتند». هنوز هم این دستاورد بزرگ انسانی از الزامات جوامع بشری است و سند فاقد مهر بی اعتبار تلقی می شود. درباره ویژگی های هنر حکاکی و مهرسازی نیز یادآور می شوند: استادان حکاک، افزون بر استادی در هنر خوشنویسی از مهارت ویژه طراحی، ترکیب بندی، قرینه سازی و سپس حکاکی بهره مند بوده اند، عرصه محدود و اندک این سنگ ها نیاز مبرم و ویژه ای را می طلبید و مهر هر فردی، برگ هویت و شناسنامه او و نقش مهر و سجع آن نمایانگر نسب، سلیقه، مبانی اعتقادی و جایگاه اجتماعی او به شمار می رفت و مورد مباهات و افتخار صاحبان آنها بوده است. در پاسخ به سوالی که چرا نقوش مهرها برای شما بسیار مهم است ایشان با ظرافت فرمودند: می شود باطل سند چون مهر از آن برداشتند، مهمترین رکن سند همانا مهر آن است که در طول دوران به آن هویت و اعتبار می بخشد.

محمد جواد جدی مهرها و نگینها

ایشان به خاطر دارند در پی کار تحقیقاتی راجع به مهرهای موجود در آستانه حضرت معصومه به مهر گردی برمی خورند در ابعادی به قطر دو سانتی متر که قرنها در موزه تحت عنوان ناخوانا مهجور مانده بود و ایشان بعد از مطالعه زیاد از اسرار آن پرده می گشایند پنج بیت شعر متعلق به آذر اسفراینی بر روی یک نگین:

شنيده ام که در اين طارم زراندود است
خطي که عاقبت کار جمله محمود است
زتاب قهر مينديش و نااميد مباش
که زير سايه جود است هر چه موجود است
مرا زحال قيامت شد اين قدر معلوم
که لطف دوست همه آن کند که بهبود است
مگر که هم کرم او کند تدارک ما
وگرنه کيست که او دامني نيالوده است
حذر کن از نفس گرم آذري زنهار
که آه سوخته مقبول حضرت جود است

ایشان در ادامه خاطرنشان ساخت در مطالعه بسیاری از متون متوجه اشتباهات فاحشی در قرائت سجع مهرها شدم و به دعوت سازمان اسناد مدتی به تدریس مهرشناسی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای کارشناسان ارشد سازمان مشغول بودم. و به زودی این کلاس ها را در کتابخانه و مرکز اسناد مجلس و نیز موزه ملک پی خواهم گرفت. ایشان معتقد است برای شناخت مهرها شناخت گونه های مختلف خطوط و آگاهی از روند تکاملی آنها لازم است.

استاد محترم محمدجواد جدّی

در پاسخ به سوالی که از استاد جدی پرسیده شد آیا ریشه خطوط منقوش روی مهرها ایرانی است یا نه ایشان گفتند: می دانید که حدود ۲۶۰۰ سال پیش به دستور داریوش هخامنشی خط میخی پارسی تهیه و بر روی کتیبه ها و مهرهای استوانه ای بکار رفت خط کوفی و خطوط ششگانه مشتق از خط کوفی نیز که خطوط منقوش بر مهرها را شامل می شوند ریشه ایرانی دارند. باید گفت: شبه جزیره عربستان قبل از اسلام به علت وجود اعراب بدوی که فقط حافظه شعری قوی داشته اند از نظر تمدنی هرگز جایگاه ویژه ای نداشته اند که بخواهند صادر کننده خط و فرهنگ باشند، این کشور در کنار امپراطوری گسترده ایران همچون نقطه ای در مقابل دنیایی از فرهنگ بوده است، کوفه پیش از اسلام در حدود حيره بنا شد و از دیرباز تحت تسلط پادشاهان ساسانی بود و خط کوفی و در نتیجه خطوط امروزی از تکامل خط پهلوی، دبیره مانوی و اوستایی به وجود آمد جالب آنکه حتی در زمان پیامبر و حتی خلفای راشدین سکه های رایج در بین اعراب همان سکه های ساسانی بود که بعدها در کنار تصویر پادشاه ساسانی آن، کلمه ای عربی اضافه کردند که به سکه های عرب ساسانی معروفند و همچنان از تصویر پادشاهان ایرانی برخود دارند. ابن ندیم به نقل از ابن مقفع نقل می کند ایرانیان دوره ساسانی هفت نوع خط داشتند که یکی از آنها خط “گشتج” با بیست و چهار حرف بوده است که با آن عهدها و نقش انگشتر و فرش و نگاره ها را می نوشتند. خط پهلوی اشکانی برخلاف تمام خطوط دوران خود از راست به چپ و به صورت منفصل نوشته می شد که در زمان ساسانی تکمیل شد. بعدها خط دین دبیره توسط موبدی با چهل و چهار علامت تکمیل شد. باید یادآور شوم ابن مقله بیضاوی شیرازی مبدع شش خط مشتق شده از خط کوفی یعنی خطوط: محقق، ریحان، ثلث، نسخ، رقاع و توقیع می باشد و تکامل هنر خوشنویسی مدیون ایشان است. همچنین خواجه اختیار منشی با تکمیل خط تعلیق و میرعلی تبریزی با وضع نستعلیق در حدود سال ۸۰۰ هجری قمری همگی ایرانی بوده اند، و اطلاق خط عربی به این خطوط نادرست و به دور از واقعیات تاریخی است.

مهرها و نقش مهرها سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

ما شاهد نامه های بسیاری نزد استاد جدی بودیم که به ایشان برای تقدیر و تشکر از سوی بزرگان فرهنگ و هنر و سیاست نوشته شده بود ، استاد محمدجواد جدی در ادامه از افراد شاخص رشته هنری حکاکی در گذشته نام بردند که سرآمد همه آنها میرزا محمدحسین حکاک باشی است که در شیراز پا به عرصه گیتی نهاد و کتیبه مسجد وکیل شیراز نیز از آثار ایشان است که به تبریز آن روزگار که مهد پرورش وليعهدهای قاجار بود نقل مکان کرده و ادامه فعالیت داده است. او و برادرش حاج میرزا حسن کارهای بی نظیری را در عهد ناصری خلق کردند. خوشنویسی زیبای ایشان و هنر حکاکی و آرایش و چیدمان آن مهندسی زیبایی را خلق کرده است که در وصف آن فقط باید گفت شاهکارهایی هستند که در محیطی به وسعت یک نگین دنیایی از اسرار را به نمایش گذاشته اند. استاد جدی با اشتیاق با نشان دادن عکسهای بسیار و توضیحات کافی نحوه حکاکی آنها را در گذشته به ما شرح دادند. نکته ظریف آن است که اگر قرار بود نگین محکوک به عنوان مهر و برای اعتبار بخشیدن مورد استفاده قرار گیرد از چپ به راست حکاکی می شد تا در موقع مهرزدن از راست به چپ دیده شود و اما اگر به عنوان اثری زینتی و برای تبرک و تیمن مورد استفاده بود از راست به چپ حکاکی می شده است.

چلیپای هنر تالیف محمدجواد جدی

از دیگر حکاکان مطرح میرزا طاهر حکاک باشی بوده است که از منسوبان محمدحسین حکاک باشی بوده است، البته ما چندین هنرمند و حداقل دو حکاک به نام طاهر می شناسیم که از اساتید این رشته بوده اند با اختلاف زمانی حدود صد سال. از دیگر اساتید میرزا تقی حکاک باشی با امضای تقی و سیدعلی حکاک پدر میرحسین خوشنویس باشی و استاد خوشنویس شهیر میرزا غلامرضا اصفهانی می توان نام برد. استاد محمدجواد جدی با تاسف می گوید: دردناک آن است که امروزه چندتن از حکاکان معاصر از روی مهر و هنر هنرمندان کهن جعل کرده و نان هنر خویش را به بی هنری آلوده اند تا جایی که حتی جعل کارهای پدرم نیز باب شده است و در مواردی برای کارهای ایشان شناسنامه ای جعلی با جعل خط و امضای من ساخته اند. به عنوان آخرین سوال از ایشان خواستیم اگر توصیه ای برای رونق کار طلا و جواهر دارند بفرمایند، اظهار داشتند:می دانید که هنر طلاسازی و جواهر سازی در گستره ایران بزرگ از قدمتی چند هزار ساله برخوردار است حتی واژه جواهر و جوهر برگرفته از واژه پارسی گوهر است که در غرب جولری گفته شده است حتی نام بسیاری از سنگ های قیمتی همچون یاقوت و فیروزه از فارسی وارد عربی شده اند. تا جایی که غربیها به دلیل ورود فیروزه از ترکیه به کشورشان به اشتباه آن را تور کواز نامیده اند در حالی که معدن فیروزه نه در ترکیه که در ایران و شهرهای نیشابور و دامغان بوده است و اندیشمندانی چون ویل دورانت به آن اذعان داشته اند. هنوز هم کشور ما یکی از بزرگترین مراکز معادن سنگهای ارزشمند است حال ما با این پیشینه عظیم تاریخی وقتی می بینیم بجای آنکه ما یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان و صادر کنندگان این هنر در جهان باشیم به واردات و مصرف تولیدات کشورهایی که پیشینه چندانی در این هنر ندارند رو آورده ایم خجلت زده شده و آه از نهادمان بلند می شود.

مهر و حکاکی در ایران محمد جواد جدی

از شما دست اندرکاران نشریه طلا و جواهر که با انتشار این نشریه نفیس به معرفی و جلب توجه عمومی به این صنعت کمک بسیار دارید و در تغییر نگرش نادرست لوکس، تجملی و به نوعی طاغوتی دیدن این صنعت و هنر تاریخی و جهانی گام های بزرگی برداشته اید به سهم خود سپاسگزارم و از فرصت و حوصله ای که برای شنیدن سخنان من داشتید از شما و خوانندگان خوش ذوقتان تشکر می کنم و امیدوارم هر بار به غنای علمی و آموزشی نشریه وزین خود بیفزایید. آرزوی توفیقات روز افزون برای همه شما دارم.

شیراز نامه تالیف استاد محمد جواد جدی

کتاب های تالیفی منتشرشده :

– مهر و حکاکی در ایران (ناشر: فرهنگستان هنر، دانشگاه تبریز، پژوهشکده هنر)

– شیراز نامه (با همکاری: احسان الله شکرالهی ، ناشر: مرکز تالیف ترجمه و نشر آثار هنری فرهنگستان هنر)

– مهرها و نگین ها (در مجموعه موزه حضرت معصومه س)(ناشر: موزه آستانه قم، انتشارات زرین و سیمین)

– مهرهای سلطنتی (در مجموعه موزه کاخ گلستان) انتشارات کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی

– صد پند لقمان ( بخط استادعلی راهجیری ، به کوشش و نشر محمدجواد جدی)

صد پند لقمان تالیف محمدجواد جدی

– دانشنامه مهر و حکاکی در ایران (ناشر: فرهنگستان هنر، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، مرکز دایره المعارف انسان شناسی، مرکز تالیف و نشر آثار هنری، متن)

– ابوالقاسم لاریجانی (معرفی خوشنویس گمنام در اواخر عهد قاجار) ، نشر پیکره

کتاب ابوالقاسم لاریجانی

– مهرها و نقش مهرها (در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران)

– چلیپای هنر (قطعاتی از خطوط نستعلیق در کتابخانه ملی فرانسه ، پاریس) انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سازمان زیباسازی شهر تهران

– نخستین سربرگ ها و برچسب های ایران، انتشارات فرهنگستان هنر، انتشارات برگ نگار،1399

نخستین سربرگ ها و برچسب های ایران جدی

_مهرهای موزه ملی ایران (در دوران اسلامی)

– کتاب : مهرهای موزه ملی ایران (در دوران اسلامی) با مشارکت سرکار خانم سحر جدی، انتشارات فرهنگستان هنر، موزه ملی ایران، زمستان 1400

مهرهای موزه ایران محمدجواد جدی

صدرالافاضل، 1401 ، نشر پیکره

صدرالافاضل تالیف استاد جدی

فعالیت های علمی و هنری:

– تدریس در کلاس های مهرشناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، تهران.

– ریاست کمیته تخصصی مهر و انگشتری انجمن مجموعه داران ایران

– عضویت در گروه علمی خوشنویسی مکتب شیراز

– ریاست پانل همایش خوشنویسی شیراز، آذر ۱۳۸۷ و داوری مقالات گردهمایی مکتب شیراز

– داوری مقالات گردهم آیی گنجینه های از یاد رفته هنر ایران، فرهنگستان هنر. ۱۳۸۶

– عضو هیئت علمی مقالات دومین دو سالانه تذهیب های قرآنی

– عضو هیئت علمی و داوری مقالات سومین دوره تذهیب های قرآنی

– عضو مشاوران علمی مجله بین المللی مطالعات و تحقیقات نسخه های خطی، نامه بهارستان

– عضو موسسه هنرمندان پیشکسوت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

گنجینه موزه خوشنویسی ایران

همکاري در انتشار کتاب‌هاي:

– گزیده‌ای از آثار گنجینه موزه خوشنویسی ایران، سازمان زیباسازی شهر تهرا ن، 1396

– مجموعه مقالات خوشنویسی مکتب شیراز، فرهنگستان هنر،1390

– فرهنگ واژگان و اصطلاحات خوشنويسي، تالیف دکتر حمیدرضا قلیچ خانی، انتشارات روزنه1388

– زمزم یاد، تهیه و تنظیم: مرکز تحقیقات حج، ناشر: مشعر،1384

– مصحف بهارستان، ناشر: کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شوراي اسلامي

– گلستان گلستانه، ناشر: کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شوراي اسلامي1386

– حافظ از نگاهی دیگر، تالیف دکترعلی حصوری، نشر چشمه13887

– خاندان روزبهان شیرازی، تالیف کیانوش معتقدی، نشر پیکره1392

– شاهکارهای هنر ایران در مجموعه‌های لهستان1392، انتشارات فرهنگستان هنر

– هنر ایران عصر قاجار در مجموعه‌های مجارستان 1393، انتشارات فرهنگستان هنر

– زرافشان، تالیف دکتر حمیدرضا قلیچ خانی ناشر: فرهنگ معاصر1392

– بیوک احمری ، نشر پیکره،1393

– قفل و کلید، تالیف: مهندس کرامت الله نیر، انتشارات دانشگاه تهران1393

– گوی و چوگان، رضا ابراهیمی‌نژاد، موسسه خورشید مهر، 1395

– کتیبه‌های نستعلیق تهران، کیانوش معتقدی، انتشارات سازمان زیبا سازی شهر تهران، 1394

– درآمدی بر آداب معنوی در هنرهای سنتی، به اهتمام ایرج داداشی،انتشارات سوره مهر1394

– سیزده، علی میرصادقی، انتشارات بارسا، بهار1395

– پنجاه سال با دکتر مهدی بیانی، دکتر حمیدرضا قلیچ‌خانی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران،1396

– گزیده‌ای از آثار موزه خوشنویسی، سازمان زیباسازی شهر تهران، تیرماه 1396

– به یاد فرش خانه پدری، دکتر عباس فاضلی، انتشارات برگ نگار 1397

برخي مقالات پژوهشي که به همايش هايي معتبر ارائه و يا در کتاب‌ها یا نشريات گوناگون به چاپ رسيده است:

– مهر گوهری در دست فراموشی، روزنامه جام جم 11تیر 1381

– مُهر گوهري بر تارک خط و نقاشي ( مقاله برگزيده همايش بين المللي خوشنويسي جهان اسلام1381 )
کتاب ماه هنر شهريور 1383 شماره 71و72

– گزیده‌ای از مقاله مُهر، گوهری بر تارک خط و نقاشی
کلک دیرین، نشریه فرهنگی انجمن خوشنویسان شیراز، شماره چهارم، سال دوم زمستان81ص32

– سکه، مُهر و سير تحول خط و خوشنويسي در عصر ايلخاني
(مقاله برگزيده کنگره طرح احياي ربع رشيدي و فرهنگ و تمدن عصر ايلخاني 1384دانشگاه تبريز)

– ايران عصر ايلخانی(پيام بهارستان، ش 48 خرداد 1384)
مقدمه‌ای بر ممنوعيت شکار(پیام بهارستان، ش75 شهريور 1386)

– تاملي بر جايگاه و ويژه گي مهرهاي دوره صفوي
(مقاله برگزيده گردهم آيي مکتب اصفهان، فرهنگستان هنر،1385) منتشرشده در کتاب:
مجموعه مقالات خوشنويسی ،1386، فرهنگستان هنر

– نگاهي بر خطوط مُهرها و سکه هاي ضرب شيراز(گردهم آيي مکتب شيراز،1387)

– معرفي نقش مُهرهاي رساله خطي مبدا و معاد(گرد هم آيي مکتب شيراز ، 1387)

– قاضي و مجموعه بي نظيرش(پيام بهارستان ، دوره دوم ، سال اول شماره 4 تابستان 1388)

– ميرعماد نابغه اي از ديار عشق و هنر (روزنامه شرق دوم آبان 1383)

– فقط مير مثل مير مي نويسد(روزنامه شرق،سوم آبان 1382)

– اسلامبول را با خط خوش بنويسيد(روزنامه جام جم 8 دي1380)

– تکامل هنر خوشنويسي مديون تلاش هاي ابن مقله بيضاوي شيرازي است.
(روزنامه عصر مردم ، 14تير 1389)

– زمستان در قلم عمادالکتاب و قول روسي خان
پيام بهارستان ،شماره7دوره دوم بهار 1389

– تذهيب های قرآنی(هنرنامه، ش11، بهمن 1389)

– داغ، دَج و مُهر مهر در فرهنگ و تمدن ايران زمين
فصلنامه دنياي اسب ، سال دوم ، شماره 4 ، پاييز 1384)

– اصول نگهداري و مرمت مُهرها و نگين ها کنفرانس نفايس خطي،آستانه حضرت معصومه(س)قم.

– معیشت دشوار پدر و فرزند ميرحسين خوشنويس باشی
پيام بهارستان . شماره 10 دوره دوم ،زمستان 89

– نقد کتاب: Arabic and Persian Seals and Amulets in the British Museum
– Venetia Porter
معرفی 638 مُهر و طلسم عربی ، فارسی و هندی موجود در موزه بريتانيا ،پيام بهارستان شماره 13

– شکوفايی تذهيب هنرنامه، سال سوم،شماره يازدهم بهمن 89

– سيد محمد بقا اشرف الکتاب، شرف المعالی
نامه بهارستان، دفتر 18 و 19 صص 162-361

– معرفی مُهرهای مجموعه موزه مجلس شورای اسلامی
اسناد بهارستان، سال دوم شماره 5

– نگاهی گذرا به پيشينه و سیر تحول مُهر
مقاله و سخنرانی ارائه شده در نشست های تخصصی موسسه شن 1391

– مُهر و نقش نام مبارک پیامبر اکرم(ص) در نقش مُهر
مقاله ارائه شده به همایش ارادت خوشنويسان به ساحت پيامبر(ص) 1391
مجله: نامه بهارستان، دوره جديد شماره اول

– خط نستعليق درويش عبدالمجيد بر روی يک کتيبه به گزارش میرزا عبدالجواد عنقا 1392
ویژه نامه خوشنویسی مجله نامه بهارستان دوره جدیدشماره1

– معرفی مُهر شاه سلطان حسین صفوی در زمان ولیعهدی و دو عالم و کاتب خوشنویس
نامه بهارستان دوره جدید شماره 2

– بازخوانی و مرمت سنگ قبر قنبرعلی فرزند امامزاده میرجمشید در روستای مهران طالقان
پیام بهارستان،دوره دوم، شماره 20

– در سینه های مردم دانا(در رثای ایرج افشار
سایت مرکز پژوهشی میراث مکتوب،اسفند 1392

– تاملی بر دو مُهر نویافته معاویه بن ابوسفیان
مجله گزارش میراث، شماره یکم و دوم، فروردین- تیر 1393(57و56)

– اندر حکایت نقش مُهری از ناصرالدین شاه قاجار پیام بهارستان،دوره دوم، شماره 21 ص 376

– آداب معنوی در آینه تاریخ هنر مُهرسازی و حکاکی
کتاب درآمدی بر آداب معنوی درهنرهای سنتی،
انتشارات سوره مهر 1394 ص 33

– مدینه، (شعر) کتاب: زمزم یاد،تهیه و تنظیم: مرکز تحقیقات حج، ناشر: مشعر 1384، ص60

– سلسله مقالات جستارهای مُهرشناسی1 معرفی نقش مُهرهای دوره نخست
مجله نامه بهارستان، دوره جدید شماره3

* جستارهای مُهرشناسی2، دوره جدید شماره4

* جستارهای مُهرشناسی3، شماره5، پاییز 1397

* نقدالنقد، فصلنامه نقدکتاب میراث، سال اول شماره 3

آخرین عکس و آخرین دیدار ایرج افشار، کتاب: فرزانه ایران مدار ما، انتشارات سازمان اسناد و
کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، 1394 ص 205

سنگ فرهنگ، همان، ص 375

– شناسایی ضرابخانۀ جعفرآباد در دورۀ صفو ی، فصلنامه پژوهشهای علوم تاریخی، دوره7، شمارۀ2، پاییز و زمستان 1394 و: سایت دانشگاه تهران

* برگی از تاریخ 1، معرفیِ نامه‌ای از حسنعلی‌خان گروسی(امیرنظام) به ادیب‌الممالک فراهانی، گزارش میراث، زمستان1395شماره 76 و 77

* برگی از تاریخ 2 معرفی نامه منتشر نشده دیگری از حسنعلی خان گروسی(امیرنظام) ، گزارش میراث، شماره 78 و 79 تابستان 1396

* برگی از تاریخ 2، معرفی سواد نامهای از حسنعلی خان گروسی(امیرنظام) به وكيل‌الملك حاكم كرمان و شکایت از یک کاتب و محرر، گزارش میراث، تابستان 1398

– بازخوانی نقش مُهرهای ناخوانده (1)
میراث شهاب، سال بیست و ششم شماره 102 و 101، 1399

– بازخوانی مُهرها و نقش مُهرهای ناخوانده(2)
میراث شهاب، سال بیست و هفتم شماره 104، تابستان 1400

-بازخوانی مُهرها و نقش مُهرهای ناخوانده(3)
میراث شهاب، سال بیست و هشتم شماره 107 بهار 1402

– بازخوانی مُهرها و نقش مُهرهای ناخوانده(4)
میراث شهاب، سال بیست و هشتم شماره 109 و 110، پاییز 1402

-بازخوانی مُهرها و نقش مُهرهای ناخوانده(5)
میراث شهاب، سال بیست و نهم شماره 112

– منظومه‌ای در نکوهش مشروطه
بخارا، خرداد و تیر 1402 شماره 156

کتابهای در دست اقدام:

– هنر خوشنویسی و خوشنویسان دوره سلطان فاتح عثمانی(ترجمه)

– خاتم عشق ( گزیده ای از آثار استاد محمدحسین جدی)

– مجموعه شعر

حمید ۹ مهر ۱۳۹۸ - ۹:۳۳ ب٫ظ

نیازی نیست از دانش و هنر والای استاد سخن به میان آورم. از آنجا که شهرت ایشان در نزد همگان معروف است. از خصوصیات اخلاقی ایشان اگر تملق به حساب نیاورید فروتنی و تواضع بسیار و لبخند همیشگی در چهره یاد کنم. ایشان در عالم ادبیات و شعر نیز دارای روح بزرگ و طبع لطیفی هستند. من از هم صحبتی و دوستی با ایشان به خودم افتخار می کنم. امیدوارم همواره از وجود ایشان که نعمتی است برای جامعه و فرهنگ سرزمین مان استفاده کنیم.
از اینجا جا دارد از لطف ایشان در کمک به ترجمه کتاب فرش خانه پدری و همچنین مقاله تنها خداوند می تواند مرا بیدار کند، تشکر کنم.
ارادتمند شما حمید اسدی
__________________________
جناب آقای حمید اسدی، مترجم و دانشجوی مقطع دکتری زبان فرانسه هستند.

رزیتا ۱۰ مهر ۱۳۹۸ - ۷:۵۳ ق٫ظ

با سلام خدمت جناب مهندس بخشوده
از بابت ارائه بیوگرافی هر چند مخصر و معرفی آثار استاد جواد جدی واقعا ممنون و متشکریم و امدواریم این روال رو ادامه بدین و آثار و تحقیقات این استاد گرانمایه رو هر چه بیشتر معرفی بفرمایید چرا که بیشتر ماها دسترسی مستقیم به تحقیقات ایشون رو نداریم و شما میتونید با ارتباطی که با استاد دارید این امر مهم رو به انجام برسونید
برای استاد محمدجواد جدی که خلف واقعی و بحق مرحوم حاج حسین جدی هستند آرزوی موفقیت و طول عمر با عزت و با برکت داریم
باز هم منتظر نوشتارهای شما هستیم
موفق و پیروز باشید

داود پازوکی ۱۰ مهر ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۴ ق٫ظ

(خورشید می ز مشرق ساغر طلوع کرد)درود بر استاد دکتر محمد جواد خان جدی که بلآخره راضی به مصاحبه شدن این آرزوی تمام دوستاران ایشان بود که از زبان خود مطالب مرتبط با خاندان جدی را بشنوند . لازم به یاد آوریست افرادی که این خانواده هنرمند را میشناسند احتیاج به معرفی ندارند ولی این حق دیگران است که بدانند

محمد علی ۱۰ مهر ۱۳۹۸ - ۶:۵۵ ب٫ظ

سلام و عرض ادب
خواستم از استاد جواد جدی بنویسم اما کلمات نمیتوانند حق مطلب را ادا کرده و آنگونه که شایسته استادی چون ایشان است به تحریر در بیایند
همیشه برای ایشان آرزوی سلامتی و همچون همیشه توفیق روز افزون را دارم.
قدر زر زرگر شناسد قدر گوهر گوهری

کاوه زواری ۱۱ مهر ۱۳۹۸ - ۱۱:۵۲ ق٫ظ

سلام و درود بر اساتید هنر و قلم ایران زمین
سپاس و تشکر از استاد جواد جدی که در اعتلای هنر حکاکی که با تلاش و کوشش بی شائبه و کاری بس دشوار شکوه و جلال حکاکی ایرانیان را در نظر جهانیان به تصویر کشیدند.
با تشکر از مدیریت سایت

فربد ۱۲ مهر ۱۳۹۸ - ۸:۳۷ ق٫ظ

روضةٌ ماءُ نهرِها سَلسال
دوحةٌ سَجعُ طیرِها موزون
خداوند این شجره طیبه و این استاد فرزانه را برای ملک و مردم ایران حفظ نماید .آثار استاد جدی در مهر شناسی و سایر حوزه ها یادگاری گرانقدر وارزشمند برای علاقمندان فرهنگ این سرزمین می باشد.با تشکر جهت این مصاحبه با ایشان
_____________
جناب آقای فربد مصنف، پژوهشگر، نویسنده، مجموعه‌دار و سکه‌شناس هستند.

آرش ۱۳ مهر ۱۳۹۸ - ۹:۱۳ ق٫ظ

چند سالی است استاد جدی را می‌شناسم، ایشان علاوه بر سجایای اخلاقی‌ای که دارند بسیار در امر مُهرشناسی وارد و خبره هستند و جزء سرمایه‌های مملکت محسوب می‌شوند، خداوند متعال ایشان را حفظ کند.

جمشید ۱۴ مهر ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۸ ب٫ظ

یک درخت برای توانمندی و ماندن نیاز به ریشه و شاخه های خوب دارد تا بتواند روزهای سرد، سخت و توفانی را سپری کند.
فرهنگ، هنر، زبان و تاریخ ما شنا سنامه، هویت، یکایک ما ایرانیان است که مانند آن درخت تنومند با ریشه های ژرف است. برای پایداری فرهنگ و هنر ایران باید از آن نگهداری و نگهبانی نمود.
دوست فرزانه من آقای دکتر محمد جواد جدی، که دست روزگار به شیوه ای شگفت انگیز پس از سی سال دوباره ما را به هم پیوند داد، نگهبان این زیبای ارزشمند هزاران ساله است.
باید اشاره کنم که دیدگاه نادرست دنیای غرب در باره تاریخ، فرهنگ و هنر ایران تنها از روی اشتباه نبوده است، بلکه آنها آگاهانه در باره ما دروغ پردازی کرده‌اند.
اما چون این سخن در اینجا نمیگنجد به آن نمی پردازم.
برای دوست گرامی و بزرگوارم آرزوی تندرستی و کامیابی دارم. با درود و سپاس فراوان
___________________________
جناب آقای جمشید رحیم دوست
شهر نیجمگن، هلند

حسین ۱۵ مهر ۱۳۹۸ - ۲:۱۴ ب٫ظ

بسیار خوشحالم و به خود میبالم از اینکه اینچنین وطن و هم وطنانی دارم.دست حق نگهدار شما مهندس عزیز و دکتر جدی بزرگوار.موفق و منصور باشید

علی ۱۵ مهر ۱۳۹۸ - ۷:۴۸ ب٫ظ

سلام همگی خسته نباشید چجوری میتونم این هنرو یاد بگیرم ایا استاد دوره های آموزشی و کارآموزی دارند؟؟ ممنون میشم پاسخ دهید

هومن ۱۸ مهر ۱۳۹۸ - ۱۱:۱۷ ق٫ظ

يكي از مهم ترين جهش هاي انسان كه أورا توانايي بي نظير بخشيد و جايگاه قدرتمندي را در طبيعت بدو ارزاني داشت مهارت ساخت ابزار با دست بود ، اين فن در دوره ماقبل تاريخ و باستان تا عصر جديد و زمان معاصر همواره يكي از مهم ترين شاخصه هاي فرهنگي و تمدني بشر محسوب ميشود و از اين رهگذر است كه به افتخار چنين قابليتي با يكي از بهترين دوستانم بنام استاد دكتر محمد جوادجدي افتخار آشنايي و معاشرت داشته و هرگاه نزدشان شرفياب شدم با ديدن دنياي ناگفته ها با عظمتي ژرف و وصف ناپذيري را در پس پياده سازي هنر ايشان و خلق آثار جديد و قديم با تمام وجود احساس ميكردم و اين الطاف الهي را با اين تدبر نظاره گر باشم و آنجا بود كه فهميدم ميتوان دنياي بزرگ و زيبا را گاهي در دلنوشته اي سنگي در ركابي زيبا كه با گره هاي چيده شده با زحمت و دقت فراوان در كنار هم به يادبودي تكرار نشدني تبديل نموده و دگر هيچ نگفت

رضا درویش ۲۴ دی ۱۳۹۸ - ۴:۱۲ ب٫ظ

سلام
امید وارم ( همواره ) پاسدار فرهنگ مادی و معنوی بشریت بخصوص ارزش و اصالت ایران اسلامی باشید:
آثار هنری و دفینه چه بسیارند: در موزه / در اندرونی یک خانه / یا زیر خاک / پنهان و پیدا.
اما نفس های حق و گرمابخش روزگار، اندک و نادرند، ارزش و هویت شمایید و بس.
میراث های معنوی جامعه زنده ،هنرمندان بی ادعا ،چه بی تکلف وساده زندگی میکنند. بایدهنر زندگی کردن را آموخت و تلمذ کرد

حیدر بینا ۱۱ دی ۱۳۹۹ - ۱:۰۸ ب٫ظ

سلام. ببخشید، از اطلاعاتی که در سایت وزین پارس جواهر میذارید ممنونم. بسیار سپاسگذار خواهم بود، اگه لطف بفرمایین در صورت امکان راههای تماس با آقای دکتر جدی در اختیار من بذارید. ارادتمند شما.

پوریا کریمی ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۴ ق٫ظ

سلام. ببخشید، از اطلاعاتی که در سایت وزین پارس جواهر میذارید ممنونم. بسیار سپاسگذار خواهم بود، اگه لطف بفرمایین در صورت امکان راههای تماس با آقای دکتر جدی در اختیار من بذارید. ارادتمند شما.

احمد ۲ مهر ۱۴۰۱ - ۷:۲۵ ب٫ظ

نسیمی که‌از بن آن کاکل آیو
مرا خوشتر ز بوی سنبل آیو

مختصر عرض کنم که در همه سخن شما و استاد چیزی جز عشق و هنر ندیدم و احساس نکردم.
خوشا به حال شما که دغدغه تعالی روح دارید و با ترکیب آیات ربانی و هنر انسانی، نقشی به زیبایی هنر می‌زنید و با زدودن زنگارها تجلی عشق را سر می‌دهید.

ماندگار و تندرست باشید

حسن شیرازی ۲۶ دی ۱۴۰۱ - ۹:۱۴ ق٫ظ

با عرض سلام و خسته نباشید خدمت مدیریت محترم و دوستداران هنر .
تنها جمله‌ای که درباره استاد جدی میتوانم بگویم این است که ایشان سفره‌ای را برای هنرجویان پهن کردند که هرکسی از این هنر لقمه نانی بر میدارد مدیون این بزرگوار است . روحشان شاد و یادشان گرامی

فرهاد جعفری ۷ آذر ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۸ ب٫ظ

سلام خسته نباشید مطالب خیلی باارزشی در مورد استاد حاج حسین و استاد حاج جواد جدی فرمودید دست شما درد نکنه
فقط یک سوال استاد پسری به نام آقای علی جدی هم داره که یک زمانی انگشتر زده باشه ؟

سعید مسلمی ۹ دی ۱۴۰۲ - ۶:۴۸ ب٫ظ

با درود
استاد جدی چراغ راه هستند

جلیل نوذری ۹ دی ۱۴۰۲ - ۶:۵۵ ب٫ظ

دانش و بزرگی استاد محمد جواد جدی از سطر سطر آثار قلمی او پیداست. برای من مایه مباهات است که در پنج سال اخیر برگ برگ نوشته های او را تورق کرده و خوانده ام و خط و امضای زیبای او را بر کتاب هایش به هدیه دریافت کرده ام.
عمرش به تندرستی دراز باد.

محمود بداغی ۹ دی ۱۴۰۲ - ۷:۳۲ ب٫ظ

سلام و ارادت ‌
خداوند استاد حاج حسین آقا رو رحمت کنه انشاالله و به جناب استاد دکتر جواد جدی توفیقات روزافزون عنایت کنند، ایشون علاوه بر موارد ذکر شده یکی از مهمترین اقداماتی که انجام دادند صدور شناسنامه برای رکابهای مرحوم پدر بزرگوارشان و همچنین حکاکیهای کهنه است. این شهامت و جسارت در آشفته بازار موجود ستودنی و شایسته قدردانی است.

مرصاد ۹ دی ۱۴۰۲ - ۷:۴۷ ب٫ظ

سلام و درود
خدمت رفیق و برادر بزرگم آقای محمد جواد جدی
بحق بخشنده ظاهر و باطن همیشه سبز باشید،صبور باشید که موقع ظفر هم خواهد رسید.امید که روح شما سرشار از معنویت و حال گرددو از آلودگی ها به دور.
گل بی خار جهان مردم صاحب نظرند

آذر ۹ دی ۱۴۰۲ - ۸:۱۰ ب٫ظ

استاد جدی یگانه ای از عصر ماست که فضایل علمی و اخلاقی شان در اولین ملاقات بر همه کس هویدا میشود. تواضع و فروتنی و گشاده رویی و سیمای خندان و کلام گیرایشان عجیب امیدبخش است. امیدوارم همیشه سلامت باشند و پرنشاط
کتابهای گرانسنگ ایشان زینت بخش کتابخانه ماست.
(خواهر کوچک شما طیبه ابراهیمی_ کتابدار موزه ی ملی ایران)

Şirin ۹ دی ۱۴۰۲ - ۸:۳۶ ب٫ظ

اساتید جدی خاندان با اصالت و بزرگی هستند، اصیل بودن لایق هر کسی که خودش رو هنرمند فرض میکنه نیست، متاسفانه در عرصه هنر و پژوهش در این زمینه استادنماهایی هستند که متکبر، کم‌سواد و… هستند ولی با اطمینان و بی تملق میگم استاد جدی مردی بزرگ باسواد، متواضع، اخلاق‌مدار و اصیل هستند. کاش یاد بگیرند برخی از اساتید حسدورز و کم‌بین که چیزی توو چنته ندارن.

غلامرضا عزیزی (معاون اسبق اسناد ملی) ۹ دی ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۴ ب٫ظ

سالها باید که تا یک سنگ اصلی ز آفتاب
لعل گردد در بدخشان یا عقیق اندر یمن

مهدی ۹ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۵ ب٫ظ

حقا از زحمات استاد گرانقدر، جناب جدی که اهتمامی تمام در مستندسازی این حوزه بکر ورزیدند ، به سهم خود تشکر می کنم و امیدوارم به لطف خداوند بتوانم هر چه بیشتر از محضر ایشان بهرمند شویم .

محسن دائی‌نبی ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۰:۱۳ ق٫ظ

دانی که چرا کلاه بر سر دارم؟
زان رو که به احترامتان بردارم

شعر : محسن دائی‌نبی
_____________
استاد محسن دایی نبی‌، هنرمند خوشنویس، شاعر و خواننده هستند.

اسدالله عبدلی آشتیانی ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۸:۱۸ ق٫ظ

سلام و عرض ادب و احترام
جناب استاد محمدجواد جدی زیده عزه
به پاس خدمات بزرگ و سترگ شما به تاریخ و فرهنگ ایران عزیز این موفقیت های بزرگ را تبریک گفته، امید است که همواره از دانش گسترده جنابعالی در جهت احیای فرهنگ ماندگار این مرزو بوم همواره بهره وافی و شافی جاری و ساری گردد.
قلمت مانا و وجودتان پایا باد.
ارادتمند دوستدار: اسدالله عبدلی آشتیانی
______________________________
استاد عبدلی آشتیانی نویسنده بنام علم سیاق هستند.

مهرداد رضوی ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۸:۴۳ ق٫ظ

استاد محمدجواد جدی از مفاخر هنرایرانی می باشند از نادرترین استاتید که بخشی از هنر ایرانی را به صورت نوشتاری به رشته تحریر درآورده و جمع آوری و مدون نموده‌اند.لذا خدمات ایشان در زمینه تدوین، شایسته تقدیر شایانی می باشد.
در حالی که بسیاری دیگر از بخش های هنر ایران باندازه کافی تدوین و به جهانیان شناسانده نگردیده است.
_______________________________
جناب مهندس مهرداد رضوی متخصص صنایع نفت و گار در شهر تورنتو کانادا هستند.

مسعود رعنایی ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۰ ق٫ظ

درود
اوقات خوش آن بود که با دوست بسر رفت
گل سرسبد دودمان فرهیخته جدی تبریزی، استاد زاده ارجمند هنر پژوه دانشمند رفیق سال های دور، حضرت دوست استاد محمد جواد جدی عزیز ایام بکام و سایه عالی مستدام .
__________________________________
جناب آقای مسعود رعنایی استاد خوشنویسی در خطوط گوناگون و از مفاخر شهر تبریز هستند.

نادر هراتیان ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۰ ب٫ظ

بدلیل اینکه حقیر قریب به سی سال است در محضر جناب جواد جدی تلمذ نموده و رفافت داشته ام ،بایدکلامی چند درمورد استادبیان کنم ،البته کلامی چند حق مطلب را ادانخواهد کرد،گواه این سخن نگاه به معرفی اثارقلمی ایشان است که شامل تالیف وتحلیل و تصحیح کتب و مقالات عدیده میباشد،مطالبی که منبع و مرجعی موثق برای محافل علمی و هنری نه درسرزمین عزیزمان ایران بلکه جهان است،بجهت همصحبتی ومجالست با وی افتخار داشته ودارم که ازطبع لطیف و شیوای استاد درشعر وادب فاخر پارسی نیز بهرمندشوم ،که اگر روزی این طبع زیبا به زیور طبع اراسته شود مسلما این مروارید مکتوم از پس صدف عیان خواهد شد ،ولی متاسفانه دریغ میفرمایند، وجودشان نعمتی ذی قیمت برای ادب و هنر با شکوه کشور ایران است.
__________________________
جناب آقای نادر هراتیان کارشناس تاریخ و نسخ خطی هستند.

احمد مازادی ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۲:۱۴ ب٫ظ

در عرصه ی هنرهای سنتی و تزئینی کمتر کسی هست که با نام و جایگاه خانواده جدی به ویژه پدر بزرگوار این خانواده مرحوم استاد حاج حسین جدی آشنا نباشد.
استاد حاج حسین جدی فرزندان خود را چنان تربیت نمود که هرکدام در حال حاضر از نوابغ هنر انگشتر سازی ، مهر و حکاکی و خوشنویسی به حساب می آیند.
در این میان محمد جواد جدی علیرغم تبهر در هنر ی که از پدر به ارث برده بود در عرصه ی پژوهش و تحقیق نیز سالیان درازیست که مجدانه تلاش میکند و با انتشار کتابهای بسیاری به ویژه دانشنامه مهر و حکاکی در ایران توانسته داده ها و اطلاعات ویژه ای را به نسل‌های آینده و علاقمندان این رشته ی هنری منتقل نماید.برای ایشان آرزوی تندرستی و موفقیت‌های بیشتر دارم.
__________________________
استاد احمد مازادی از خوشنویسان بنام هستند.

سرودلیر ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۳:۱۰ ب٫ظ

غیر از هنر که تاج سر آفرینش است
بنیاد هیچ سلطنتی پایدار نیست

جناب جدی عزیز حفظکم الله تعالی

مرتضی کربلایی حیدر ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۳:۵۹ ب٫ظ

با سلام و درود به استاد جدی عزیز
تحقیقات شما در باب مهر های ایرانی خودش مهری بسیار معتبر در جهت تصدیق این هنر ایرانی است که الحق و الانصاف کاری بزرگ و سترگ و صد البته ماندگار انجام دادید و شناسنامه مهر ایرانی را صادر فرموده و به یادگار برای ایرانیان و جهانیان به ودیعت گذاشتید.
توفیق روز افزون حضرتعالی را از خداوند متعال خواستارم.
_______________________
استاد مرتضی کربلایی حیدر از خوشنویسان محقق بنام هستند.

سید علیرضا رضوی ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۶:۱۵ ب٫ظ

باسلام و عرض ادب و احترام

بنده حقیر بطور جد در توانم نبود که جایگاه و منزلت (استاد جدی) را درک کنم.

…. و برایشان رقمی بزنم. ولی چون در سرم هوای وصال بود بر خود واجب دیدم که حداقل برای خودم بنویسم و تلنگری بخودم بزنم که…
که گر در سرت هوای وصالست باید که خاک درگه اهل هنر شوی…

با درود و ارادت خاص

رضا فراستی ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۷:۴۸ ب٫ظ

حضرت استاد دکتر محمدجواد جدی
برای فرهنگ و تمدن این مرز و بوم زحمات زیادی کشیدید، در این راه هزینه‌های شخصی بسیار صرف نمودید. امیدوارم قدر شما را بدانند.
___________________________
جناب آقای دکتر رضا فراستی
استاد دانشگاه، نویسنده حوزه اسناد و مدیر سابق اطلاع‌رسانی موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران هستند.

سیدمحمود سادات ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۸:۱۰ ب٫ظ

استاد جدی هنر خانوادگی اصیلشان را با کمک پژوهشهای ارزنده و فاخر ماندگار کردند.ایران زمین به این خانواده ها باید بنازد و افتخار کند و البته قدر بداند.
___________________________
آقای دکتر سید محمود سادات استاد تاریخ و رئیس کتابخانه و مرکز اسناد پژوهشکده امام خمینی هستند.

مهدی حاج علی ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۸:۳۷ ب٫ظ

بدون شک زحمات جناب استاد دکتر محمد جواد جدی در زمینه مهر و حکاکی و ارتقای سطح فرهنگی و هنری علاقمندان و هنر جویان در این رابطه بر کسی پوشیده نیست .پر واضح است که جمع آوری و تدوین حجم وسیعی از اطلاعات در خصوص شناخت تا ریخچه مهر و ارایه خالصانه آن به علاقمندان کار ساده ای نیست و ایشان به تنهایی بار این مهم را بر دوش کشیدند
صمیمانه و با احترامات شایسته از ایشان قدر دانی می نمایم

فرشید نراقی ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۷ ب٫ظ

سالهاست که افتخار آشنایی استاد محمد جواد جدی موجب سرافرازی بنده میباشد ، ایشان در خوشنویسی نستعلیق از شاگردان استاد حسن میرخانی بوده و کاملا به ظرایف و لطایف شیوه برادران میرخانی تسلط و خبرگی داشته و ضمن اینکه در شناخت خطوط و شیوه اساتید قدیم قاجار و صفوی و تیموری نیز صاحبنظر و کارشناس مبرز میباشند ، عمر پر برکاتشان مستدام و سلامت و موفق باشند.

سيد احمدرضا مكرمي ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۶:۲۷ ق٫ظ

به نام خالق زييايي …

با عرض سلام و ادب خدمت دوستان و عزيزان
تقدير و قدرداني از زحمات بي دريغ استاد محمدجواد جدي كاري ناشدني است ،
بنده ي حقير بر اين باور هستم كه زحمات استاد و حق كارهاي بزرگي كه ايشان در راستاي حفظ و شناسايي آثار براي مردمان اين مرز و بوم متحمل شده اند امري بسيار ستودني ميباشد …
آرزوي سلامتي و طول عمر با عزت براي جناب استاد محمد جواد جدي عزيز دارم .

امیرحسین ذکرگو ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۷:۰۹ ق٫ظ

خدمات جناب استاد محمد جواد جدی به پژوهش و معرفی هنر و صنعت مهر و حکاکی بی شک در سپهر تاریخ ایران می‌درخشند. تمرکز ایشان بر یک شاخه پژوهشی خاص برای سالهای دراز ستودنی است، و اینکه در این راه از میراث دانش و معنویت پدر بهره برده اند، از الطاف الهی است.
آثاری با چنین وسعت و دقت معمولا حاصل کوشش گروه بزرگی از پژوهشگران است که در طی حداقل یک نسل کار متمادی انجام می‌شود و کمتر محققی به چنین توفیقی دست می‌یابد.
آثار استاد محمدجواد جدی نمونه‌ای برجسته از سلوک علمی یک پژوهشگر عاشق و خستگی ناپذیر است که ایشان یک تنه انجام داده‌اند.
شخصا از نوشته های ایشان بهره‌ها برده‌ام و در نوشته‌هایم به آثارشان ارجاع داده ام.
برایشان عمر دراز با عزت و فرجام نیک از خداوند رحمان مسئلت دارم.
___________________________
پرفسور امیرحسین ذکرگو، هنرمند، تاریخ‌نگار، هندشناس و استاد دانشگاه بین‌المللی مالزی هستند.

حسین خسروی ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۷:۱۵ ق٫ظ

بادرود وسپاس وارادت
استاد محمدجوادجدی ازنوابغ وسرامد هنرهای تجسمی مخصوصا حکاکی وکارانگشتر سرآمد روزگارانند و تحقیقات درزمینه انگشتر وحکاکی درتاریخ هنرایران تاکنون دیده نشده والحق بی نظیراست…ومرحوم والدشان هم استادالاساتید دررشته انگشتر وحکاکی بودند..واستادمحمدجوادجدی خاطره ای ازمرحوم استادابوالفضل نظم پرور(استاد چاقوی قلمتراش) و مرحوم والدشان نقل کردند که چون دوستی وصمیمیتی بینشان برقراربود قرارمیگذارند که مرحوم نظم پرور یک رکاب انگشتر بسازد ومرحوم پدر ایشان بک چاقوی قلمتراش که هردرکارشان موفق می شوند..
بهرحال :من به دوستی ۴۰ساله بااستادمحمدجوادجدی افتخار میکنم…
باآرزوی بهترین هاهمراه باموفقیت و شادکامی
حسین خسروی
مدرس انجمن خوشنویسان ایران
اینستگرام؛hosseinkhosraviofficial

محمد حبیبی (خوشنویس قرآن) ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۹:۰۹ ق٫ظ

تو را زکنگره عرش میزنند نفیر
استاد جدی عزیز الحمد لله شما صدقه جاری برای والدینتان هستین با کار با ارزش و الهی که توفیق انجام آنرا داشته و دارید.
رحم الله امواتکم

خسرو روشن خوشنویس ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۲:۰۸ ب٫ظ

سلام و درود
اندیشمند فرزانه جناب استاد جدی عزیز
موجب بسی افتخار است که فعالیت علمی ، هنری و فرهنگی حضرتعالی در تاریخ فرهنگ ایران عزیز ثبت شده
از صمیم قلب مراتب تبرک را خدمتتان عرض میدارم و برایتان آرزوی بهروزی و شادکامی دارم.
افتخار مایی سربلند باشی.
خسرو روشن خوشنویس
___________________________
استاد خسرو روشن از استادان بنام و پیشکسوت خوشنویسی و خط نقاشی هستند.

امیرحسین معینی ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۲:۱۲ ب٫ظ

با سلام
به خوبی به یاد دارم در زمانی که در موزه بانک ملی ایران مشغول به کار بودم از نظرات مشورتی ایشان بهره می بردم و همواره به مابقی کارمندان آنجا مراتب علمی و تخصصی استاد را یادآور میشدم.
به امید بهروزی و سلامتی جناب آقای جدی
____________________________
جناب آقای امیرحسین معینی، سکه‌شناس، صاحب امتیاز، مدیر مسئول و سردبیر نشریه سکه‌های شرقی هستند.

محمدرضا پرتوی ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۲:۵۲ ب٫ظ

ارتقا آگاهی و ایجاد علاقمندی در هر رشته علمی و تخصصی نیازمند در دسترس بودن مجموعه کتب و آثار کامل و مرجع در باب همان رشته تخصصی می باشد و این مهم حاصل نمی‌شود مگر به همت افراد فرهیخته ، متخصص ، کارشناس و آگاه به رموز علمی ، فنی و تاريخي آن چون استاد جواد جدی که با تلاشی فراوان و پی گیری مستمر ایشان حاصل گردیده و در دسترس عموم هنرجویان و علاقه‌مندان قرار گرفته است.
با سپاس و قدردانی از زحمات و آرزوی موفقیت برای ایشان
پرتوی

مهدی نورمحمدی ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۶:۱۸ ب٫ظ

سلام و عرض ارادت
نام خاندان جدی و به ویژه استاد محمدجواد جدی در دفتر هنر ایران جاودان و درخشنده است.
مهدی نورمحمدی (نویسنده کتب تاریخی)

کوروش داوری ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۶:۱۹ ب٫ظ

با درود بیکران و عرض ارادت خدمت سرور گرامی و استاد ارجمندم.
گذشته درخشان و نیکو از مرحوم پدر گرامی و آثار گرانبهایی که به یادگار گذاشتند تا نام نیک حضرتعالی بر هنر دوستان و اهل فن پوشیده نیست.
یاد استاد بزرگ(پدر محترم) گرامی ،روحش شاد.
با آرزوی سلامتی برای جنابعالی که مرجعی با اطمینان برای اهل هنر می‌باشید.
ارادتمند کوروش داوری

قدرت الله تاجمیرعالی ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ ب٫ظ

درود
مطالب استاد جدی همیشه عالی بوده و تحقیقات و پژوهشهایشان بسیار آموزنده‌اند.

احسان‌الله شکراللهی ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۱ ب٫ظ

جدی که به‌جد عاشقِ مام وطن است
مِهرِ دلِ او مُهرِ به نام وطن است

پرسیدمش از کجا رسید این‌همه عشق
گفتا ز نسیمِ صبح و شام وطن است

احسان‌الله شکراللهی
مدیر انتشارات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی
____________________________
آقای دکتر احسان‌الله شکراللهی، شاعر نویسنده، خوشنویس و مدیر انتشارات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی هستند.

بهمن پناهی ۱۲ دی ۱۴۰۲ - ۳:۵۷ ب٫ظ

گر‌چه فرهنگ و تمدن ساحتی اجتماعی دارد و در بستر تاریخ جمعی شکل یافته و پردازش میشود، ولی تراز و ساختارهای بنیادین آن را افرادی با استعداد ویژه، آگاه و هوشمند، سخت‌کوش و البته نظرکرده‌ی آن ذات هستی‌بخش ترسیم و طراحی می‌کنند. این گلچینان باغ فر و فرهنگ و هنر، از بُعد فردی و شخصی، از هر تعبیر و تفسیری فرای نقش فرهنگی و تمدنی بی‌نیازند. آنچه میماند نقشی است کز آنان در هستی، که باقی را نمیبینم بقائی.
استاد محمد جواد جدی، فرزند خلف پدر را در زمره‌ی این سلسله‌‌‌ی پاکان میشناسم و قدر مینهم.
عمری دراز و تن و جانی درست برایشان آرزو دارم.
بهمن پناهی
پاریس، ژانویه ۲۰۲۴ میلادی
___________________________
آقای دکتر بهمن پناهی استاد خوشنویسی و موسیقی مقیم پاریس هستند.

هومن یوسفدهی ۱۲ دی ۱۴۰۲ - ۵:۵۵ ب٫ظ

جناب استاد جدّی از مشاهیر پژوهشگران معاصر در زمینه مهرشناسی و حکّاکی به شمار می‌روند و به چندین هنر دیگر از جمله حکّاکی، خوش‌نویسی و شاعری آراسته‌اند و حائز کمالات انسانی چون صدق و صفا و ادب و خوش محضری و … هستند. خداوند متعال نگهدار وجود ایشان باد !
هومن یوسفدهی
______________________________
جناب آقای دکتر هومن یوسفدهی، شاعر، نویسنده چندین عنوان کتاب مهم و رئیس سابق موزه خوشنویسی ایران هستند.

پوریا برزگر ۱۲ دی ۱۴۰۲ - ۷:۱۳ ب٫ظ

فرزند هنر باش نه فرزند پدر
فرزند هنر زنده کند نام پدر
درود بر روان مرحوم حاج حسین جدی و صد درود بر میراث گرانمایه ایشان؛استاد محمد جواد جدی!
بنده نه تنها هنر و تاریخ بلکه ورزش را نیز از ایشان فرا گرفتم
یاد اولین آزمون شما توسط استاد محمد جواد به خیر…

سمایی ۱۲ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۰ ب٫ظ

بسیار زیباست.
مخصوصا کلکسیون و مجموعه فوق
پیروز باشید
ارادتمند سمائی

علی گوهری ۱۲ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۳۴ ب٫ظ

سلام و درود فراوان خدمت استاد جدی كه به حق از حافظان هنر اصيل ايراني ست.
بي شك عاشقانِ هنر، قدردان زحمات جنابتان هستند
از خداوند متعال سلامتي و توفيق روز افزون براي جناب استاد و رحمت و آرامش ابدي براي ابوي گرامی جناب استاد حاج محمدحسين جدي را خواهانم.
علی گوهری ارومیه

داود رواسانی ۱۲ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۳۶ ب٫ظ

بنام آنکه هستی نام از او یافت
بی گمان درباره‌ی خانواده‌ی محترم و هنرمند جدی هرچه تعریف کنیم، بسیار اندک و ناچیز می‌نماید.
پدربزرگ و پدر هنرمندی که صاحب اخلاق و کرامت بود و فرزندانی چون خود را پرورانده و از خود بیادگار گذاشتند تا ادامه دهنده‌ی راه سخت و پر از فراز و نشیب عالم هنر باشند.
سالهاست که بسیاری از ما تبریزی ها که دستی از نزدیک بر هنر داریم بواسطه ی داشتن عزیزان خانواده‌ی محترم جدی برخود می بالیم و همواره ازدیدن آثار هنری این عزیزان لذت وافری برده ایم.
از خداوند متعال توفیق بهروزی این عزیزان را مسئلت دارم.
داود رواسانی. 
دیماه ۱۴۰۲ تهران
_________________________
استاد داود رواسانی از استادان پیشکسوت خوشنویسی کشور هستند.

محمد کاظم رحمتی ۱۳ دی ۱۴۰۲ - ۱:۰۵ ب٫ظ

به نام خدا
خاندان جدی و دوست بزرگوار استاد محترم آقای محمد جواد جدی تحقیقات و آثار ارزشمندی در خصوص مهر شناسی نگاشته اند که برای محققان سودمند و مفید است. برای ایشان سلامتی و تداوم تحقیق در مهر شناسی را آرزومندم.

گودرز رشتیانی ۱۳ دی ۱۴۰۲ - ۱:۱۲ ب٫ظ

درود و ادب
از این مصاحبه دریافتم که جناب استاد محمدجواد حدی از خانواده اهل هنر و فضل هستند و علاوه بر آن در کار هنری و ساخت رکاب انگشتر نیز سرآمدند.
آقای جدی تخصص والایی در مهرشناسی و پژوهش‌های این حوزه دارند که خدمات بزرگی در ارتقای این علم به ثمر نشانده‌اند.
مهر و توانش روزافزون باد.
______________________________
جناب آقای دکتر گودرز رشتیانی استاد دانشگاه تهران در گروه تاریخ هستند.

محمد شهبازی ۱۳ دی ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۲ ب٫ظ

عرض ارادت دارم خدمت استاد جدی بزرگوار و برای عمرهای عزیزی که این خانوادهٔ والامقام صرف فرهنگ و هنر کرده‌اند سر تعظیم فرود می‌آورم.
__________________________
جناب استاد محمد شهبازی از استادان بنام خوشنویسی هستند.

بهزاد یوسف زاده ۱۳ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۰ ب٫ظ

با عرض سلام و ارادت
استاد محمد جواد جدی ازخاندانی هنر شناس و هنردوست و از پژوهشگران حاذق و پرتوان در عرصه هنر ایرانی به ویژه هنر مهرشناسی ،حکاکی و خوشنویسی می باشند . ایشان با عشق و علاقه زایدالوصفی که به هنر ایرانی داشتند با جد و جهدی کم نظیر در این عرصه ورود کردند و با تالیفات و پژوهش های عالمانه و هنرمندانه غبارزمانه از چهره بسیاری آثار کهن زدودند و از بسیاری آثار که در مخازن موزه ها در غربت به سر می بردند به معرفی آنان اقدام و در قالب کتاب و مقاله به جامعه هنری عرضه داشتند .
از جمله تألیفات ماندگار و بی نظیر ایشان در زمینه مهر شناسی « دانشنامه مهر و حکاکی در ایران » و کتاب گرانقدر « مهرهای سلطنتی مجموعه تاریخی کاخ گلستان » را می توان نام برد .
از دیگر یادگارهای پژوهشی ایشان کتاب مهرها و نگین های موزه آستانه قم می باشد که در سالهای پایانی دهه هشتاد و در دورانی که نگارنده ، توفیق خدمت در آن موزه را داشتم ، تصمیم گرفته شد بخش مهر ها و نگین های موزه آستانه حضرت معصومه به صورت کتابی مستقل معرفی شود ، در آن ایام بود که توفیق آشنایی با جناب استاد جدی نصیبم شد و پس از مدتی با همکاری صمیمانه ایشان کتاب مذکور در یکصد و ده صفحه آماده و با همکاری جناب محمدعلی داوودی پور مدیر محترم انتشارات زرین و سیمین در اردیبهشت ۱۳۸۹ این کتاب در تیراژ سه هزار نسخه با کاغذ گلاسه و جلد سخت و همه صفحات دارای تصاویر رنگی ؛ انتشار یافت که هزینه هرجلد آن چهار هزار تومان و در مجموع فقط ۱۲میلیون برای انتشار آن هزینه شد !!!. (که کل مبلغ مذکور در شرایط بحرانی تورم فعلی فقط قیمت ۱۲ جلد آن است!!! ) .
با انتشار این کتاب بخشی از آثار موزه به شکل بسیار مناسبی به جامعه هنری عرضه شد .
اما انتشار این کتاب از جهتی دیگر نیز برایم خاطره انگیز است ، که بی مناسبت نیست در اینجا آن را نقل کنم :
پس از انتشار این کتاب ، روزی در موزه ، شخصی از خرمشهر تلفنی با بنده تماس گرفتند و گفتند خبر انتشار کتاب مهر ها و عقیق ها را در یکی از روزنامه ها دیده و لذا در خواست کردند که این کتاب را برایشان از طریق پست ارسال کنم و بنده با توجه به شور و شوق تماس گیرنده محترم، فورا یک ساعت بعد، کتاب موردنظر را به عنوان اهدایی از طریق پست پیشتاز به آدرسی که داده بودند، ارسال کردم .
دو روز بعد، این کتاب بدستشان می رسد و از اینکه به درخواستشان به سرعت ترتیب اثر داده بودم برایشان بسیار غیر منتظره بود و اینجا بود که خود را معرفی کردند و گفتند من محمدرضا قاهری بحرانی و مجموعه دار خرمشهری ساکن بحرین می باشم و به پاس احترام به درخواست شأن گفتند، به زودی مجموعه ای از اسناد قاجاری و تعدادی سکه تاریخی را به موزه آستانه قم ‌اهدا خواهند نمود و اتفاقا به قولشان عمل کردند و نگارنده نیز مجموعه آثار اهدایی ایشان را در کتابی تحت عنوان « تحفه قاهری » منتشر نمودم .
در خاتمه برای جناب استاد جدی عزیز و همه شیفتگان هنر کهن دیار ایران عزیز توفیقات روز افزون آرزومندم .
با احترام
بهزاد یوسف زاده
مدیر و کارشناس سابق موزه آستانه قم
۱۴ دی ماه ۱۴۰۲

حامد توكلى ۱۴ دی ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۱ ق٫ظ

با سلام خدمته همه علاقمندان به هنر ايران زمين بايد به عرض همه دوستان عزيز و هنر دوست بگويم من از نزديك با اين استاد وارسته عزيزم چندين نوبت ديدار داشته ام به لحاظ تواضع و فروتنى جناب استاد جدى به معناى واقعى با ادب و احترام با همه مراجعه كنندگان برخورد داشتند على ايحال خدا را شاكرم كه در زمان و مكانى بودم كه بتوانم يك هنرمند از خانواده هنرمند زمان خود را بشناسم و از نزديك ايشان را ببينم و از راهنمايى هاى ايشان در مورد انگشتر و خطهاى كهنه استفاده كنم خداوند عزوجل به ايشان سلامتى و طول عمر عطا بفرمايد و روح پدر بزرگوار ايشان استاد بزرگ محمد حسين جدى را قرين رحمت بى پايان خود قرار دهد و به برادران بزرگوار ايشان جنابان استاد على آقا و استاد مهدى جدى طول عمر عطا نمايد و سلامتى به دختر ايشان سر كار خانم سحر جدى كه الحق عكاس نمونه ميباشد و در زمينه تاليف كتب دوشادوش پدر بوده اند.
در پايان همه هنر دوستان را به خدا متعال مي‌سپارم

حامد توكلى ١٤٠٢/١٠/١٤ مصادف با تولد حضرت زهرا(ع)

علی‌محمد گلشنی ۱۴ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۹ ق٫ظ

خواجه‌ام من نیز خواجه‌زاده‌ام
صد هنر را قابل و آماده‌ام
گویی مولانا در وصف استاد جدی سروده!
به واقع افرادی چون استاد محمدجواد جدی، گنجینه‌ای زنده برای هنر و تاریخ و فرهنگ این کشور هستند.
در توصیف ایشان و دامنه و عمق دانش ایشان هرآنچه شاید را نمیتوان نوشت، که:
«کس لذت آن باده چه داند که نخوردست»
عمرشان بلند و راهشان مانا
_____________________
آقای دکتر گلشنی‌، پزشک و خوشنویس هستند.

مجید احمدی ۱۵ دی ۱۴۰۲ - ۹:۲۹ ب٫ظ

قلندران حقیقت به نیم جو نخرند
قبای اطلس آنکس که از هنر عاریست…

استاد محقق محمد جواد جدی از نسل قلندران هنر دوست و عشاق هنر ناب این سرزمین هستند که با شوقی که از درون پاک و باصفای ایشان می جوشد ، اقدام به هنر پژوهی و نمایش گوشه ای از میراث تمدن فاخر اسلامی ایرانی مینماید. ارج و قرب ایشان نزد اهل هنر مشخص و واضح است خداوند به ایشان عمر با برکت و عزت ابدی در تاریخ هنر عطا نماید.

غرض نقشی ست کز ما باز ماند
که عالم را نمیبینم بقایی
مگر صاحبدلی روزی به رحمت
کند در حق درویشان دعایی

سید علی طباطبائی یزدی ۱۶ دی ۱۴۰۲ - ۰:۳۷ ق٫ظ

هزار آفرین بر دوست عزیز ما جناب مستطاب محمدجواد جدی که با انتشار آثاری شناخته شده و تلاش سالیان، در حد وسع به شناسایی و شناساندن میراث هنرمندان پرداخته است. من خود مدیون ایشان هستم و از خداوند می‌خواهم توفیق ادای دین آن جناب را به من عطا کند و توفیقات ایشان را بیشتر کند، بمنه وکرمه.

علیرضا بیکدلی ۱۶ دی ۱۴۰۲ - ۸:۴۶ ب٫ظ

درود بر انسان‌هایی که در زندگی راه راست را برگزیده و ثابت قدم در این مسیر گام می زنند. استاد جدی فرهیخته ای عاشق ایران و فرهنگ آن است. ایشان به شهادت آثارشان برای اعتلای این فرهنگ تلاش بسیار کرده اند. بنده در راهگذر هنر با ایشان آشنا شدم و از دانش ایشان بهره بردم. خداوند بر توفیقات وی بیفزاید و به عمرشان برکت دهد.

حسین پناهی ۱۷ دی ۱۴۰۲ - ۸:۴۰ ب٫ظ

با عرض ادب ، نظرات دوستان ‌‌عزیز را که مرور می‌کنم بسیار زیبا هنر‌ و کارهای هنری دوست عزیزم را و همینطور زحماتی که ایشان در طول سال‌های زیاد برای این‌ مرز و‌ بوم‌کشیدن را بخوبی توصیف کردند، و حرفهای من‌ چیزی‌ بجز‌ تکرار مکررات نخواهد بود ، اما من این شانس را داشتم که از دوران جوانی و خدمت سربازی در‌کنار این نازنین بودم و بعد حدود چهل سال این دوستی ادامه دارد ، در زمان جنگ و‌سخت ترین شرایط، گر‌چه ایشان به راحتی میتونستن که راحت ترین شرایط رو‌ برای‌خودشون مهیا کنن، ولی به انتخاب خود حقیقت را فدای مصلحت نکردن و راهی بسیار دشوارتر را برگزیدند، و در همان زمان به یکی‌ از دورترین و‌ کم امکان ترین مناطق ایران رفتند و در آنجا مدرسه ای افتتاح کردند و شروع به آموزش سواد به دیگر‌سربازان کردند(همه این اتفاقات در زمان‌خدمت سربازی و بحبوحه جنگ است) ، غرض از عنوان این‌مطلب این‌ بود که به نظر من تمام این دستاوردهای هنری از آنجا متبلور‌ میشود که خصلت‌های اخلاقی و انسانی‌ در یک‌ فرد به حد نهایت به کمال خود رسیده باشد ، منظورم این است که ایشان انسانیت را رعایت‌ کردند و‌ در عین حال عشق بی‌پایان خود را به این‌ مرز و بوم تا همیشه خواهد داشت (عنوان این قسمت بالا با کسب اجازه از خود ایشان بود، گر‌چه با فروتنی هیچوقت و‌هیچ جا عنوان نشده بود) صرفا برای اینکه بتونم از نگاه دیگری شخصیت والای ایشان را عنوان‌ کنم و اینکه چقدر من خوشبخت هستم‌ که در این زمان و تاریخ افتخار دوستی با ایشان را دارم
حسین پناهی
پزشک
ایالت فلوریدا ، امریکا

عرفان شمس ۱۹ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۲ ب٫ظ

عرض سلام و درود خدمت شما عزیزان و بزرگواران
هنر ایران زمین با قدمت دیرباز خود همیشه افتخار ما ایرانیان بوده و با مزیّن گشتن به اسلام این هنر متعالی، افزون بر گذشته دارای ابعادی معنوی شده است.
مرحوم استاد بزرگ حاج محمدحسین جدی ستاره‌ای درخشان در مسیر هنر ایران زمین بودند و با نبوغی که در هنر جواهرسازی داشتند، زیورآلات ایران را متحول کرده و جانی مضاعف بخشیدند و اکنون خانوادهء معزز و معظم جدی رهرو آن اسطوره هنر ایرانی هستند و خواهند بود.
آنچه که در مطالب فوق و در بین سطور دیده میشود حکایت از زحمات شبانه روزی در طی سالیان متمادی دارد و این حجم از تحقیقات و تالیف کتب مرجع و علی الخصوص دانشنامه مهر و حکاکی به سادگی امکان‌پذیر نیست و مستلزم دانش قوی و مطالعات فراوان است که کار هر کسی نیست و باید سالها و بلکه قرنها بگذرد تا فردی چون استاد محمدجواد جدی در مکتب پدر پرورش یابد و چنین چشمه جوشانی از معرفت در شناخت هنر به رشد و تعالی برسد.
برای بنده سخن گفتن در مورد شخصیت علمی استاد محمدجواد جدی سخت و دشوار است و معتقد هستم که باید شنوا بود و گوش جان به این روایات زیبای فوق الذکر سپرد که دوستان و بزرگان به رشته تحریر درآورده‌اند…
در پایان سخن از زحمات برادر ارجمند جناب مهندس بخشوده در گردآوری این مطالب مفید و تخصصی سپاسگزار خواهیم بود.
عرفان شمس
انگشترساز – قم

سیدمجتبی موسوی ۲۱ دی ۱۴۰۲ - ۱:۱۹ ق٫ظ

بی تردید زحمات ارزنده جناب استاد محمدجواد جدی و پژوهش‌های مستمر استاد در حوزه مهر و حکاکی و خوشنویسی ایران، ستودنی است و تاثیرات عمیق آن در تاریخ این مرز و بوم برای همیشه ماندگار خواهد بود.این تالیفات نشان از دغدغه، عشق و علاقه وافر ایشان به هنر و تمدن ایران دارد. من این توفیق را داشتم تا در شورای راهبری تاسیس موزه خوشنویسی در عمارت فولادوند تهران، بخشی از این دغدغه و علاقه استاد را از نزدیک‌ شاهد باشم. دغدغه ای که به صورت عملی با صرف وقت و تجربه شخصی و دقت بالا در انتخاب آثار خوشنویسی و هنرهای تابعه آن برای راه اندازی این موزه منجر شد، بدون‌ در نظر داشتن هرگونه ملاحظه کاری‌های رایج و مصلحت اندیشی غیر تخصصی.
آرزوی تداوم سلامتی و سربلندی برای حضرت ایشان

Amirrezadavand ۲۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۸ ب٫ظ

ملک هنر مسخر دستان جدی است/ بسیار سعی کرده و آسان گرفته است
جدى غمين مباش به تاریخ مانده ای / این مهرها به سعی تو سامان گرفته است

با این سخن متمرکز میشوم و تأکید میکنم که کتاب حکاکی و مهر در ایران را می توان به حقیقت دایرة المعارف مهر و حکاکی در شرق اسلامی به حساب آورد. دایرة المعارفی که مدخلهای آن نه به وسیلۀ گروه پرشماری از پژوهندگان بلکه تنها توسط یکه عاشقی راستین به نگارش آمده است. آرشی که برای صیانت از مرز و میراث خویش تیرش را تا دورها پرتاب نموده، و اکنون آرامشی را تجربه میکند که هر سرباز سرافراز و بینادلی را آرزوی آن است. ای کاش هر یک از ما را نیز در وادی خویش چنین سعادتی حاصل آید.

مکی ۲۲ دی ۱۴۰۲ - ۷:۲۴ ب٫ظ

درود بر استاد جدی عزیز
فرهنگ و هنر کشور مدیون این خانواده هست. سالها کار حکاکی و پژوهشهای گران‌سنگ‌شان بر تارک ایران می درخشد.

خشایار شمس ۲۳ دی ۱۴۰۲ - ۱:۱۴ ق٫ظ

با درود
فقط میتوانم بگویم دوست و همکار عزیزم جناب استاد جدی با ارائه کتاب‌ها و مقالات ارزشمند خود کمک بسیار بزرگی به شناساندن هنر اصیل ایرانی به مردم ایران و جهانیان کردند.
خداوند حفظشان کند

داود صادقی ۲۳ دی ۱۴۰۲ - ۷:۳۸ ب٫ظ

استاد بزرگوار جناب آقای محمدجواد جدی
زحمات شما در عرصه پژوهش با تألیفات فراوانتان که هر کدام سندی‌ست بر اصالت و هویت هنر ایرانی علی الخصوص در عرصه مهرها و خطوط نقش بسته بر آنها ، قابل تقدیر وسپاس است.
اینجانب بر خود لازم دانستم تا با نگار ش این چند سطر از شما بواسطه تلاش‌تان که همانا شناساندن هنر مرتبط با حوزه تخصصی‌تان به هنردوستان می باشد، قدر شناسی نموده و بابت زحماتی که در این سال‌ها متحمل شده اید سپاسگذار باشم
موفقیت روزافزون را برای جنابعالی آرزومندم
داود صادقی

حسين اميني خوشنويس و حكاك به سبك قدما ۲۴ دی ۱۴۰۲ - ۷:۴۶ ب٫ظ

بنده به نوبه خود بابت زحمات و محبتهای ایشان جهت معرفی حکاکی و آثاری که در این راستا
اعم از
کتابهای نفیسی همچون :

مهر و حکاکی در ایران
دانشنامه مهر و حکاکی در ایران
مهرها و نگینها در مجموعه آستانه حضرت معصومه (س)
مهرهای سلطنتی
مهرها و نقش مهرها
و مهرهاي موزه ملي
.
به عنوان یکی از علاقه مندان و کوچکترین عضو این هنر مقدس و زیبای حکاکی
کمال تشکر را از این استاد بزرگوار دارم.
.
بی شک تلاش ایشان و به اشتراک گذاشتن تجربه های چندین دهه از این هنر حکاکی جهت ارتقاء و معرفی حکاکی برای این هنر بسیار بسیار مشهود و برای عاشقی چون بنده حقیر به این اقیانوس جذاب و پر خیر وبرکت، بسیار مفید و پر ثمر بوده است.

امیدوارم بتوانم ذره ای از محبتهای ایشان را جبران و قدردان زحمات این عزیز باشم.

حسين اميني خوشنويس و حكاك به سبك قدما با امضاي (حقير)

مهدی عتیقی ۲۴ دی ۱۴۰۲ - ۸:۴۵ ب٫ظ

بخاطر دارم درایام حیات مرحوم استاد محمدحسین جدی منزل ما به کارگاه و منزل ایشان بسیار نزدیک بود. دوستی ایشان با پدرم مرحوم استاد حسین عتیقی بسیار برادرانه و عمیق بود و این امر باعث دیدار ایشان با پدرم حداقل دو بار میشد. ایشان بسیار متواضع و باشخصیت بودند که در حال حاضر فرزندان ایشان همانند پدر بزرگوارشان مورد احترام دوستان و اهالی هنر هستند بخصوص اقای دکتر جواد جدی که واقعا پژوهشگری آگاه نسبت به نشانها و مهرهای مختلف و جواهرشناسی هستند. این دانش والای ایشان موجب چاپ کتابهای ارزشمند و تخصصی در این موضوع گردید. خوشبختانه فرزند ایشان هم قدم در پیشبرد این رشته ناب و عالی گذاشته اند.
خداوند حافظ آقای دکتر جدی و خانواده محترمشان باشد. آمین
_______________________________
جناب استاد مهدی عتیقی از استادان مشهور و پیشکسوت صحافی، نسخه‌شناس و فرزند ارشد مرحوم استادحاج حسین عتیقی هستند.

سید عباس عظیمی ۲۶ دی ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۶ ب٫ظ

استاد عزیزم
خداوند رحمت کند پدر بزرگوارتان زنده یاد استاد محمد حسین جدی را که چنین فرزندی را برای اعتلای فرهنگ و هنر ایران تربیت و تقدیم کرده اند.
آشنایی نزدیک با جناب عالی ، از توفیقات حقیر به عنوان خدمتگزار هنرمندان پیشکسوت خواهد بود.
جناب عالی با حسن خلق ، فروتنی ، تواضع ، ادب و مهربانی چون نگین زیبا و  درخشان بر انگشتری فرهنگ و  هنر این مرز و بوم می درخشید.
ارادت
سید عباس عظیمی
مدیر عامل موسسه هنرمندان پیشکسوت

رضا بیدآبادی ۲۷ دی ۱۴۰۲ - ۶:۳۴ ب٫ظ

درود بر شما استاد گرامی آقای جواد جدی
من از کتاب های شما خیلی استفاده کردم و لذت بردم کمتر کسی تو این کشور هست که تجربه این همه سالها کاریشو برای مردم کشورش در اختیار بگذاره.شما خدمت بزرگی برای هنر این مرز وبوم کردید.
سپاسمندم و روح پدر گرامی تون شاد.
_______________________________
جناب استاد رضا بیدآبادی از استادان بنام مینیاتور و تذهیب‌کار هستند.

سید رضا اسدی ۲۷ دی ۱۴۰۲ - ۸:۰۲ ب٫ظ

با یاد حق
سخن گفتن از بزرگانی چون استاد محمدجواد جدی که توشه پرباری چه از نظر علمی و چه از بابت سجایای اخلاقی در زندگی گردآ‌ورده اند، کار دشواری نیست و پیش از این نیز بارها شخصا بیان کرده و بزرگان نیز هر کجا نامی از ایشان در میان بوده فرموده اند.
فقط در یک جمله یادآور می شوم که شاخصه اصلی ایشان تلاش و ممارست طی سالیان گذشته و بنا نهادن بک بستر علمی و مستند در جهت احیای یکی از هنرهای ماندگار تاریخ ایران بوده است. که در یک جمله می توان از مهر و حکاکی نام برد و البته به دامنه وسیعی از هنرهای وابسته از شناخت سنگ ها، فلزات، خطوط گوناگون، ابزار، صنعت ساخت و زرگری و چه و چه منتهی می گردد.
ایشان در این مسیر درهای بسیاری را به روی علاقه مندان و دلسوزان این دیار گشودند. و با مستندسازی و به تصویر در آوردن آنچه در پستوخانه موزه ها، کاخ ها، اماکن مذهبی و مجموعه های خصوصی طی قرون گذشته خاک می خورده اند و یا حظ بصرشان مختص به معدود افراد بوده، این گام مهم را به درستی تشخیص داده  و این راه پر سنگلاخ را با صبر پیمودند.
همگان می دانند کسی این راه را انتخاب می کند که چشم بر روی مادیات بسته باشد و همچون پدر بزرگوارشان زنده یاد استاد محمدحسین جدی  احیاگر جواهرسازی اسلامی نام نیک را برگزیند.
بیاری حق
سیدرضا اسدی
دیماه ۱۴۰۲

رضا کسروی ۲۹ دی ۱۴۰۲ - ۹:۴۹ ق٫ظ

یکبار دیگر تاریخ فرهنگ و هنر ایران فرزندی به بار آورد که نشان‌ دهد عشق و انگیزه و پشتکار، در کنار اصالت و ریشه، آنهم خارج از محافل اداریِ آکادمیک، می‌تواند «مرجعیّتِ» بی‌بدیل و رقیبی را رقم زند. استاد محمّدجواد جدّی در آسمان غبارگرفتهٔ فرهنگ معاصر ایران، همچنان می‌درخشد و یکّه‌تازی می‌کند. کاری را که باید یک موسسه، از سِلک دایرة‌المعارف، در طی سالها، انجام می‌داد، استاد جدّی یک‌تنه انجام داد. به باور بنده، هر کس، باید به کاری بپردازد که گویی برای آن آفریده شده است؛ کاری که از هیچ‌کس دیگری جز او برنیاید. به راستی اگر استاد جدّی به مُهر و حکّاکی نمی‌پرداختند، هیچ‌ شخص دیگری نمی‌توانست این فن و دانش را بدین مایه و پایه برساند. اکنون زمینه مهیّاست تا نسل‌های بعدی، بر رویِ ستون‌هایی که ایشان تراشید‌ه‌اند، ساختمان فرهنگ و هنر ایران‌زمین را در این شاخهٔ منحصر‌به‌فرد، یعنی مُهر و حکّاکی، بالاتر برند.
__________________________

جناب آقای دکتر رضا کسروی
پژوهشگر حوزه تاریخ و نویسنده هستند.

غلامرضا امیرخانی ۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۹:۴۱ ق٫ظ

هنر خاندان جدی و دوست فاضل و گرانمایه جناب استاد محمدجواد جدی بر اهل فن پوشیده نیست و آثار چاپ شده ایشان، گوشه ای از ذوق و هنرمندی ایشان را نمایان می کند. در اینجا باید یادی کنم از کار ماندگار ایشان در ترغیب جناب دکتر سید عباس فاضلی تهرانی که مجموعه کم نظیری از کتابهای نفیس لاتین چاپ شده در اروپا را به کتابخانه ملی ایران هدیه کرد. این مجموعه بالغ بر ۲۶۰۰ جلد کتاب نفیس به زبان های مختلف اروپایی است که بعضا در تیراژهای محدود و در قرن هجده و نوزده میلادی منتشر شده است . با پیگیری جناب استاد جدی این مجموعه گرانبها در پاییز سال ۱۳۹۶ به مخزن نفایس کتابخانه ملی ایران منتقل شد.
____________________________
جناب آقای دکتر غلامرضا امیرخانی
استاد دانشگاه ، نویسنده و معاون سابق کتابخانه ملی ایران هستند.

ناصر حسن‌زاده ۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۴:۴۳ ب٫ظ

از افتخارات زندگی اینجانب، دوستی  و ارادت ۳۰ساله به دوست اندیشمند و هنرمند پر آوازه جناب محمد جواد جدی همشهری بزرگوارم است. مایه افتخار ما تبریزیان …
کتابهای نفیس و بی نظیری که در حوزه مهر وحکاکی تالیف و به بازار نشر ایران عرضه داشته اند جزو نفایس کتب چاپی در ایران وحتی جهان محسوب می شوند.
افتخار این را داشته ام که در چاپ اول کتاب نفیس “مهر وحکاکی درایران “نظر خود را برای چاپ نفیس و اندازه رحلی و تصاویر رنگی آن… با استاد جدی در میان نهادم و ایشان استقبال کردند. کتابهای نفیس و متنوع استاد، گواه سالها تلاش و کوشش برای جمع آوری مطالب تاریخی است که تنها از عهده حضرت استاد جدی ساخته است و بس… و به گمانم قرنی باید بگذرد تا کتابی مشابه یکی از کتابهای ایشان پدید آید.
از سال های دور افتخار همصحبتی با استاد جدی را داشته ام و فراوان از محضرشان بهره مند گشته ام. چه ساعت های نیکویی.
اکنون برای هر شخص صاحب کتابخانه شخصی و هر کتابخانه بزرگ ملی و عمومی، وجود کتابهای زیبای استاد در قفسه ها، موجب زیبایی و نفاست آن کتابخانه ها و چشم نواز برای هر علاقمند کتب ارزشمند است.
تبریک فراوان خدمت استاد جدی عزیز برای میراث فرهنگی گرانقدری که به تاریخ ایران عرضه داشتند. و برای امثال اینجانب جای بسی افتخار که در زمانه ایشان زیستیم.
لازم به ذکر است که همه کتابهای ایشان در بازار کتاب نایاب هستند و امیدوار به تجدید چاپ آنها باید بود. خوشحالم چند جلد از تالیفات دوست عالیقدرم با امضا و اعلام محبت به این حقیر در کتابخانه شخصی ام نگهداری می شوند…
درودهای خداوند برایشان، شخصیت کم نظیر و دوست داشتنی.
با ارادت فراوان
ناصرالدین حسن زاده  مجموعه دار اسناد تاریخی ایران.
__________________
ایشان صاحب تالیف و از مجموعه‌داران نمونه کشور هستند

سید صادق حسینی اشکوری ۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۲:۲۸ ب٫ظ

آشنایی من با ابوالفضائل جناب آقای جدی به همایش مکتب شیراز برمیگردد. (هوشیاری) که تجارت خانوادگی را تبدیل به (آثار ماندگار علمی) کرد. آنچه بیش از همه، احترام مرا به این دانشی مرد، افزون میسازد، تلاش تحسین برانگیز ایشان برای (عمومی سازی علم و هنر فاخر) است.
تا باد چنین بادا.
مهر رجال تأثیرگذار در فرهنگ ایران، با آثار نیکویتان، بکرّات حک شده است. چشم حسودان دور.
نگینِ درخشانِ آثار شما، پرتلألو باد به استمرار.
______________________________
حجة السلام و المسلمین سید صادق حسینی اشکوری استاد نسخه شناسی و فهرست‌نگاری هستند.

عارف نوشاھی ۳ بهمن ۱۴۰۲ - ۶:۲۳ ق٫ظ

آشنایی غایبانہ بندہ با استاد جدی یکی از موھبت ھای الھی در حق من بود. البتہ پس از سالھا، در ۲۰۲۳ دیدار رویا رویی نصیبم شد. ھر موقع در مھر خوانی مشکلی یا سوالی داشتم بہ ایشان رجوع نمودم و ایشان با کمال خوشرویی و مھارت مشکل مرا حل نمودند. آنچہ نزد من مھم است مھارت ایشان توام با اخلاق است. در حوزہ نسخہ شناسی دانش مھر خوانی لازم و ملزوم اند و بندہ تاکنون در چندین موارد در خوانش مھر ھای مخطوطات از ایشان کمک گرفتہ ام. وجود ایشان از مغتنمات روزگار است. خداوند ایشان را سلامت نگھدارد.
عارف نوشاھی
اسلام آباد، پاکستان
۲۳.۱.۲۰۲۴
____________________________
آقای دکتر عارف نوشاهی ایران‌شناس، نویسنده کتابهای متعدد، فهرست‌نگار و نسخه‌شناس برجسته پاکستان هستند.

امین جعفرزاده ۵ بهمن ۱۴۰۲ - ۵:۲۳ ب٫ظ

آشنایی من با استاد محمد جواد جدی به حدود ۱۸ سال قبل برمی گردد که من جوانی بودم عاشق اسناد، سکه و نسخ قدیمی. استاد در دفتر کار خود در حال مطالعه بودند که نسخه خطی در پشت ویترینی، نظرم را به خود جلب نمود، ایشان با گرمی و محبت بسیار اطلاعات خود در زمینه نسخه های خطی را در اختیارم گذاشتند، از آن تاریخ به بعد من همیشه به محضر استاد ادب و خوش قلم می رفتم و از کلام و تالیفات ایشان بهره می بردم.
امیدوارم استاد همیشه و درتمام مراحل زندگی موفق و پایدار باشند، ایشان مانند گنجی هستند که زکات علم خود را به علاقه مندان حوزه مجوعه داری و مهر شناسی و نسخ خطی ارایه می دهند، و من همیشه ادب و افتادگی و همچنین کوشش ایشان در ارائه کتب ارزنده برای احیای هنر و دسترسی همگان به این منابع که برایم بسی ارزشمند است را می ستایم و همواره طول عمر برایشان آرزومندم.
________________________
جناب امین جعفرزاده، تهیه کننده و کارگردان حوزه هنرهای نمایشی، مجموعه دار نسخ خطی، خوشنویسی و نقاشی هستند.

حسن محمدی ۶ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۸ ق٫ظ

جناب استاد محمد جواد جدی، فرهیخته ای از خاندان معزز و گرانقدر جدی، بحق هنرمندی شایسته، پژوهشگری توانمند و متخصصی قابل در مهر و حکاکی هستند. اشراف ایشان به خوشنویسی و ادبیات ارزش آثارشان را صد چندان کرده است و پژوهش های منتشر شده‌ی استاد نشان از دانش و اشراف ایشان بر هنرهای ایرانی دارد.‌
برای ایشان توفیق روز افزون، سلامتی و سعادت آرزومندم.
__________________________
استاد حسن محمدی، خوشنویس، مُذهب و مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری کتاب آرایی ایرانی هستند.

رضا عابدینی ۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۶:۴۳ ب٫ظ

استاد محمدجواد جدی که از اساتید مسلم اکثر هنرهای اصیل ایران می باشند، از یک خانواده هنرمند برخاسته‌اند ایشان در اثر تلاش و کوشش مداوم که قسمتی از آنها را خود شاهد بودم، به سرعت به قله موفقیت صعود و پرچم افتخار تاریخ میهن را به احتزاز درآورد.
به واقع آثار بی‌نظیر و ارزشمند او چون دانشنامه مهر و حکاکی در ایران، مهرهای سلطنتی و مهرهای موزه ملی ایران و…. مایه مباهات و افتخار هر ایرانی در این سرزمین کهن است. اینجانب سالهاست افتخار دوستی و حسن رابطه را با ایشان دارم و از محضر وی بهره‌ها برده‌ام.
چند جلد از آثار استاد جدی را با امضای خوش و چشم نوازشان دارم، که زینت بخش کتابخانه ام می باشند.
باتشکر وآرزوی موفقیت روزافزون برای استاد گرامی محمدجواد جدی
ارادتمند سرتیپ رضا عابدینی
___________________________
تیمسار رضا عابدینی از هنرمندان بزرگ نقاشی و از مجموعه‌داران بنام نیز هستند.

معصومه معدن‌کن ۱۰ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۰ ب٫ظ

تحقیق جامع و دقیقی که جناب جواد جدی در مورد مهر و حکاکی و جوانب مربوط به آن انجام داده‌اند از منابع ارزشمند شناخت فرهنگ و تمدن سرزمین عزیزمان ایران است.
مطالعه منابع متعدد و متنوع و مشاهدات میدانی برای تالیفات متعدد مسلما کاری توان‌فرسا و حوصله‌سوز است که تنها با انگیزه عشق شدنی است.
آفرین بر همت بلند و قلم توانمند و شیوای شما.
با احترام و ارادت
معصومه معدن کن
بهمن ۱۴۰۲
________
سرکار خانم دکتر معصومه معدن کن استاد زبان و ادبیات فارسی و عضو هیات علمی دانشگاه تبریز و نیز هیات تحریریه در فصل‌نامه زبان و ادب فارسی ، و مولف کتابهای مفید بسیار هستند.

سیدحسن امین ۱۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۲:۱۶ ب٫ظ

استاد محمدجواد جدی در هنر و دانش مهر سازی و حکاکی از نظر علمی و عملی برترین استاد شناخته شده در ایران و شاید جهان است. دایره المعارف بزرگی که در این زمینه نوشته و منتشر کرده است، منبع و مرجع مهمی برای اهل هنر، تاریخ و ایرانشناسی است.  وجود چنین  چهره های شاخص اسباب افتخار جامعه است و قدردانی از آنان وظیفه همه ماست.
سیدحسن امین
_______________________
جناب پرفسور سیدحسن امین حقوقدان، فیلسوف، تاریخ‌دان، نویسنده، مترجم، شاعر و استاد بازنشسته دانشگاه کلدونین گلاسگو بریتانیا در رشته حقوق بین‌الملل هستند.

علی عسلی ۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۹ ق٫ظ

بدون شک استاد جدی از سرمایه‌های گرانقدر ایران زمین هستند و با تالیفات ارزشمندی که از خود بر جای گذاشته‌اند در بسیار نسل‌های بعد نیز موثر و ثمربخش خواهند بود. در طی برخورد کوتاه اما دلچسبی که با ایشان داشتم، از حسن خلقی که داشتند و نیروی محبتی که از وجودشان ساطع بود حظ فراوان بردم.
ایشان خود نگین انگشتری شاهانه‌اند که «جمع کرده‌اند اجزا را به عشق» و «خوشند چون سمرقند و‌ دمشق» و به فرمایش حضرت مولانا:
ور ز مثقالی شوی افزون تو خام
از تو سازد شه یکی زرینه جام
پس بر او هم نام و هم القاب شاه
باشد و هم صورتش ای وصل خواه !
سایه‌شان مستدام باد!
______________
استاد علی عسلی استاد طراحی‌های گرافیکی و تایپوگرافی در استودیو کارگاه‌های آموزش لترینگ و تایپ‌دیزاین

حسین احمدبیگی‌ها ۴ اسفند ۱۴۰۲ - ۱:۰۸ ب٫ظ

بسم الله الرحمن الرحیم
بر عقیقی ، کنده دیدم یاعلی
گشت از نام علی دل منجلی
نقش نام فاطمه دیدم عیان
نام نیکش بر تنم بخشید جان
شعر از مرحوم علی نمازی
دوست صمیمی و مشفق حقیقی جناب استاد محمدجواد جدی سلمه الله که عمری را در کنار استاد و پدر بزرگوار خویش(اعجوبه فنون زرگری و انگشتر سازی) مرحوم حاج حسین آقا جدی به تکمیل این هنر پرداخته و با پژوهش و تألیفات گران‌سنگ در این زمینه همواره حامی این هنر بوده و خواهد بود .
همواره از خداوند منان توفیقات روز افزون ایشان را خواستاریم .
ارادتمند شما حسین احمدبیگی‌ها
حکاک (حرز)

منوچهر لطفی ۱۰ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ ب٫ظ

منوچهر لطفی
بسیار خوشوقت هستم که فرصتی پیش آمد در وصف استاد محمدجواد جدی چند جمله‌ای بنویسم زیرا همیشه در بین مجموعه‌داران از فعالیت‌های ایشان به عنوان الگویی برای مجموعه‌داران ایران یاد می‌کنم.
استاد جدی پژوهشگری آگاه و مجموعه‌داری حرفه‌ایست که توانسته است گنجینه‌های نشان‌ها، مهرها و آثار حکاکیِ پنهان در موزه‌ها و منازل را با هنرمندی و سخت‌کوشی به جهانیان عرضه کند.
وقتی برای اولین بار «دانشنامه مهر و حکاکی در ایران» را بدست گرفتم و محتوای آن را مشاهده کردم، سریعا سوال کردم در عرض چه مدت این کتاب را تالیف نمودید؟ گفتند: یک عمر!
آن هم در خانواده‌ای هنرمند که از کودکی زیر نظر پدر بزرگوارشان استاد محمدحسین جدی نه تنها هنر را فرا گرفته اند بلکه اخلاق نیک را نیز از آن خانواده به ارث برده‌اند. آن وقت به این فکر فرو رفتم اگر جدا جدی نبود چه کسی این کار پرارزش را برای فرهنگ و هنر ایران می‌توانست انجام دهد.
حاصل عمر ایشان به تنهایی جای چند موسسه پژوهشی برای شناسایی هنر مهرسازی و‌ حکاکی در ایران را  پر نموده و بی‌شک وجودشان گوهر ذی‌قیمتی برای فرهنگ و هنر ایران است.
خوشا به حالشان!
___________________
جناب آقای مهندس منوچهر لطفی
رئیس انجمن مجموعه‌داران ایران هستند

حمید ناصری ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ - ۲:۴۳ ب٫ظ

حمید ناصری
آروز می خواه لیک اندازه خواه
برنتابد کوه را یک برگ کاه
درک خدمات فرهنگی و فهم محفل استاد بزرگوار محمدجواد جدی از استادان کتابت، شناسنامه زنده هنر حکاکی، مهرسازی و تحقیقات تاریخی و هنری و نقد علمی خدمات ایشان، کاری بس دشوار است و بنده شایستگی آن را ندارم که بر سیاهه کاغذ از خدمات ماندگار این هنرمند گرانمایه بنگارم و با بضاعت مزاج نگارنده و فقدان نسبی مدارک و منابع، این نوشته قطعا دارای عیب و نقص خواهدبود که امید است اهل علم، ادب و هنر، نقایص آن را به دیده عفو و اغماض بنگرند.
استاد محمدجواد جدی از خانواده مشاهیر برجسته ایرانی اهل تبریز است. پدرشان روانشاد محمدحسین جدی از سرآمدان هنر رکاب سازی و هنرمند نام آشنای معاصر ایران بود و حضرت استاد را به جرات می توان به عنوان اولین و آخرین پژوهنده هنر حکاکی و مهرسازی ایران دانست.
اینجانب حمیدناصری کرمانشاهی تاریخ نگار و پژوهشگر تاریخ معاصر، از سال‌های دهه هشتاد افتخار آشنایی با ایشان را دارم، آشنایی که در تهران آغاز شد دانش واطلاعات انباشته در آن محفل به وسعت بیکران تاریخ و تمدن دیرینه سرزمین ایران و تمدن چندین هزار ساله بین النهرین و تشکیل حکومت های اسلامی در کشورهای مجاور خلیج همیشه فارس گسترده است.
دید وسیع استاد پیرامون هنر حکاکی، مرزهای جغرافیای ایران را درنوردیده و به هند، پاکستان، کشورهای جغرافیای امپراتوری عثمانی، ترکیه کنونی و دیگر بلاد آسیای شرقی رسیده است، بی معنا نیست که مولانا می فرماید:
جمع صورت با چنین معنی ژرف
نیست ممکن جز زسلطانی شکرف
و این جمع اطلاعات فزاینده و دانستنی ها میسر نبود مگر با همت و پشتکار وصف‌ناپذیر این استاد هنر دوست، هنرمند و وطن پرست معاصر ایران…، که شاعر می‌فرماید:
فراز و نشیب بیابان عشق پرزبلاست
کجاست شیردلی کز بلا نپرهیزد
اصول و فنونی که محمدجواد جدی، چه برحسب دانش و چه برحسب استعداد درونی از آن بهره‌مند است، جای تحلیل و تامل در بین پژوهشگران هنرایران دارد.
اینکه با هدف و پشتکار زیاد به تمامی موزه‌های داخل و خارج کشور مراجعه کنی و ساعت ها، روزها، ماهها و حتی سالها وقت صرف تصویربرداری از آثار و بررسی متون کهن به جای مانده و کتیبه‌های حکاکی بر دیوارهای تاریخی باستانی و بررسی مهرهای سلطنتی دوره‌های مختلف تاریخ کنی، سری پرشور و دلی بی قرار و احساسی وطن دوستانه می خواهد که جمع این صفات با اخلاق حمیده، مهربانی وصف‌ناپذیر و نیز قلب بی منتها، در وجود استاد محمدجواد جدی وجود دارد.
اینکه حاصل این زحمات فراوان چگونه منتشر شود و در اختیار اهالی هنر و فرهنگ دوستان قرار گیرد، آن هم در این بازار سیاست زده و دعواهای سیاسی، مثنوی هفتاد من کاغذ است، که هر کس غیر از استاد صبوری چون محمدجواد جدی بود، دل‌زده و غمیگن از این فضا شده و چاره‌ای جز مدارا نمی دید. اما ایشان همچنان با جدیت و نظارت مستقیم در چاپ آثار ارزشمندش، خدمات فرهنگی را در اختیار اهل علم و هنر قرار داد و حتی علیرغم تبلیغ آثار چاپ شده توسط رسانه ها، مخاطبین می آیند و استاد متواضعانه می ایستد و ساعت ها در مورد هنر حکاکی و تاریخچه مهرسازی در ایران صحبت می کند، که واقعا حلاوت این سخنان چنان بر دل می نشیند که مخاطب گذشت زمان را احساس نمی کند و می خواهد بیشتر بداند.
که فرمودند:
زمشکلات طریقت عنان متاب ای دل
که مرد راه نیندیشد از نشیب و فراز

بنده که قریب به دو دهه است با این استاد فرهیخته آشنایی دارم، باید اعتراف کنم که مصون از جاه و ریاستند و حطام دنیوی نداشته، بلکه شیفته آزادی و آزادگی و پیشرفت جامعه‌ایی است که می‌خواهد با مظاهر هنر ایران آشنا شود و در این تشنگی اهل هنر و فرهنگ، محمدجوادجدی سیراب کننده تشنگان این راه بی پایان است و پیوسته با آنها هم‌نوا و هم‌صدا بوده و هست، چنانکه بنده از مواهب استاد بهره‌ها بردم و روزگار جوانی تا این ایام که نزدیک به دهه پایانی نیم قرن زندگی است، را ساعت ها با علاقه به دیدن ایشان رفته و گوش جان به سخنان علمی او می سپارم، چنانکه شیفته و شیدای ایشانم و بارها دیده ام که مدیران فرهنگی کشور خدمت ایشان می رسند و استاد متواضعانه سخن در موضوع تاریخچه هنر حکاکی در ایران می فرمایند.
باشد که مسئولین فرهنگی کشور بیشتر چنین افرادی را مورد توجه و حمایت معنوی قرار دهند.
_________________________
جناب استاد حمید ناصری کرمانشاهی
تاریخ‌نگار و پژوهشگر تاریخ معاصر تهران شناس و مشاور شهردار هستند.

علی دهباشی ۱۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۹:۳۲ ق٫ظ

علی دهباشی
آقای محمدجواد جدی بدون تردید از پژوهشگران درجه اول دوران ما بشمار می آیند. موضوع کار ایشان در نفس خود، نیاز به یک فرهنگستان دارد که ده‌ها متخصص سالها پژوهش و تحقیق کنند تا یکی از آثار ایشان مثلا کتاب: دانشنامه مهر و حکاکی در ایران را به عرصه چاپ برسانند.
اقای محمدجواد جدی از نوجوانی سر در تحقیق پژوهش داشته و به علت عشق وافر به این هنر خاص ایرانی از فکر درآمد برای زندگی درگذشته به یک حداقل در زندگی ساخته و به حداکثر کارهای پژوهشی‌اش راضی نبوده است. آنانکه که ایشان را از نزدیک می شناسند بخوبی می‌دانند این کتابهای نفیس در کلیات و جزئیاتش با هزینه و دقت نظر شبانه روزی ایشان منتشر شده و ایشان در این هیچگونه ادعایی ابراز نکرده، بلکه هدفش معرفی و شناساندن بخش‌های ناشناخته هنر میهن بوده و دل در گرو تاریخ و فرهنگ و هنر ایران دارد. برایش آرزوی تندرستی می کنم‌.
علی دهباشی
دوازهم اسفند ۱۴۰۲
___________________
استاد علی دهباشی، روزنامه‌نگار، ادب‌پژوه، نویسنده و سردبیر مجلهٔ بخارا هستند. تلاش گسترده‌ و خستگی ناپذیر ایشان در معرفی آثار و زندگی بزرگان فرهنگ، ادب و هنر ایران و جهان، زبانزد خاص و عام است.

محمد نجفی ۱۳ اسفند ۱۴۰۲ - ۲:۲۴ ب٫ظ

سلام و عرض ادب
در وصف تلاش و کوشش استاد جدی عزیز و بزرگوار باید گفت که ایشان یکی از سخت‌کوش‌ترین و دلسوزترین پژوهشگران حوزه هنر و تاریخ هستند که حاصل زحمات ایشان سرمایۀ بزرگی‌ست برای جوانان هنرجو و پژوهشگرانی که بدنبال کشف نقاط پنهان تاریخ و تمدن ایران هستند.
سال‌ها افتخار همکاری در آماده‌سازی و چاپ کتاب‌های استاد جدی عزیز باعث شده که از نزدیک شاهد تلاش‌ها و پیگیری‌های سخت‌کوشانۀ ایشان در به ثمر رساندن چاپ کتاب‌ها و مقالات‌شان باشم.
استاد جدی عزیز گاه برای بدست آوردن اطلاعات دقیق یک عکس، یک قطعۀ تاریخی، یک سند و یا دستنوشتۀ تاریخی که دسترسی به آن نیاز به مجوز دارد، ماه‌ها وقت می‌گذاشتند و از طریق مکاتبه و هم حضوراً سرسختانه پیگیر می‌شدند تا اجازه دسترسی به آن را پیدا کنند و بتوانند تصویر و اطلاعات دقیق آن را در کتاب و مقالۀ خود به‌درستی ثبت و ضبط کنند تا رسم امانتداری را بجا آورده باشند. ناگفته نماند که حجم وسیعی از منابع کتاب‌های ایشان تقریباً به همین سختی گردآوری شده‌اند و از همین رو این کتاب‌ها و مقالات مرجع بسیار دقیق و بی‌بدیلی هستند.
آرزوی سلامتی، تندرستی و طول عمر برای استاد جدی عزیز دارم.
_________________
جناب محمد نجفی‌زاده، مدیر عامل انتشارات برگ نگار و از هنرمندان پر ذوق طراحی و صفحه‌آرایی کتابهای هنری و تاریخی هستند.

سیدمحمدعلی میرمومنی ۲۷ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۶ ب٫ظ

در باز شد . جوانی که در کار عتیقه بود  وارد شد و خواست ارزش انگشتری را که ارائه میدهد بداند .
استاد ذره بینی به چشم زد، نگاهی به رکاب و سنگ انداخت و فرمود :
_ارزشی ندارد !
_جوان با تعجب تاکید کرد که سنگش بسیار قدیمیست !!
اما پاسخ استاد بار دیگر کوتاه بود و دلپذیر :
_”سنگهای کف این ساختمان هم میلیونها سال قدمت دارند،
گوهر پاک بباید که شود قابل فیض
ورنه هر سنگ و گِلی لوء لوء و مرجان نشود”. 🤐🙂

از سال ۱۳۷۸ افتخار آشنایی با استاد محمدجواد جدی را داشته‌ام و ایشان را سرمایه‌ای بزرگ برای فرهنگ و هنر کشور میدانم. از خداوند بزرگ سلامتی ایشان را خواستارم.

سیدمحمدعلی میرمومنی
اراک نوروز ۱۴۰۳
_________________

استاد ارجمند سیدمحمدعلی میرمومنی، استاد بنام هنر خوشنویسی و دارای مدرک دکترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران هستند.

انگشترهای فروش رفتهS RINGS
خبرنامه NEWSLETTERS
برای عضویت در خبرنامه اینترنتی وبسایت پارس جواهر لطفا ایمیل خود را وارد نمایید.