بی‌تردید قدمت مُهر به قدمت مفهوم مالکیت آدمی و تثبیت آن است و در ایران به عنوان نخستین ابزار تثبیت فردیت و مهم‌ترین رکن در اعتباربخشی و شناخت اسناد رواج داشته و از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده است. تاریخ و سابقه مُهر در حغرافیای ایران بزرگ به حدود ۶ هزار سال می‌رسد. و اصولا واژه «مُهر» واژه‌ای پارسی است که به زبان‌های عربی، ترکی و اردو نیز راه یافته و مورد استفاده فرار گرفته است. دانش شناخت مُهرها (sigillographie) برای آشنایی با تاریخ گذشتگان و مُهر به عنوان سندی معتبر و گویا، همواره توجه اهل تحقیق را به خود جلب کرده است.

مهر انگشتری قدیمی قاجاری s118_3

با توجه به پیشینه فرهنگ و هنر در فلات ایران و آثار فراوان و چشمگیر به‌جا مانده از دوران پیش از تاریخ می‌توان ادعا کرد که کنده‌کاری، نخستین اثر هنری انسان بدوی است و حتی پیش از اختراع خط، مُهر در ایران به‌عنوان اولین ابزار تثبیت فردپت و مالکیت کاربرد داشته است و ایرانیان بیشترین سهم را در ایجاد و تکامل برگ هویت «مُهر»، و به عبارتی، نشان با شناسنامه در جهان داشته‌اند که مورد توجه و تقلید ملت‌های گوناگون قرار گرفته است.

استاد محترم محمدجواد جدّی

استادان حکاک، این هنرمندان مهجور زمانه ما، افزون بر استادی در هنر خوشنویسی و درک عمیق مبانی نظری هنر تجسمی و همجواری حروف از مهارت ویژه طراحی، ترکیب‌بندی, قرینه‌سازی طغرا و سپس حکاکی بهره‌مند بوده‌اند، چه عرصه محدود و اندک این سنگ‌ها نیاز مبرم و ویژه‌ای را می‌طلبید و در اهمیت هنری آن همین بس که مُهر هر فردی، برگ هویت و شناسنامه او و نقش مُهر و سجع آن نمایانگر نَسَب، سلیقه، مبانی اعتقادی و جایگاه اجتماعی او به شمار می‌رفت و مورد مباهات و افتخار صاحبان آنها بوده است.

مهر قدیمی عقیق صادق الوعد s107_3

نوشته فوق الذکر مبتدای مقدمه کتاب وزین و ارزشمند “مهرهای موزه ملی ایران” (در دوران اسلامی) نوشته استاد محمدجواد جدّی با مشارکت سرکار خانم سحر جدی، انتشارات فرهنگستان هنر، موزه ملی ایران میباشد.

مهرهای موزه ملی ایران محمدجواد جدی

توجه : در معرفی مُهرها کوشیده شده است همانند آنچه که توسط استاد محمدجواد جدی در معرفی و تعریف مهرها به انجام رسیده است ، عمل شود و در بیان مشخصات مهرها از رویه و استاندارد کتابها و آثار استاد جدی تقلید شده است.

تعریف اولیه مهر

مهر تکه‌ی تراش داده شده از فلز، جواهر، سنگ، شیشه، گل پخته است که بروی آن علائم، نوشته، نشانه، شکل خاص و… به صورت گود یا برجسته حکاکی شده است که پس از آغشته کردن آن به جوهر یا هر ماده رنگین دیگر برای انتقال اثر به روی کاغذ یا پوست یا … استفاده میشود.
کاری که برای ایجاد اثر بوسیله فوق الذکر انجام میشود در فارسی مهر کردن و در عربی تختیم گفته میشود.
از مهرها بیشتر در ایجاد اعتبار اسنادی استفاده میشود و برای افراد و شرکتها در این خصوص مهر جایگاه ویژه‌ای دارد.

جهت مشاهده انواع مهرهای قدیمی بروی تصویر زیر کلیک بفرمائید:

مهرهای قدیمی عقیق محمد میرزا s148

مهر قدیمی عقیق نام علی اکبر نشان شیر و خورشید موجود
مهر قدیمی عقیق حکاکی گود از چپ به شیوه سنتی نام علی اکبر با نشان شیر و خورشید و عدد 333 در دوره قاجار به تاریخ 1301 هجری قمری به…
مهرهای قدیمی عقیق محمد میرزا s148 موجود
مهرهای قدیمی عقیق حکاکی به شیوه سنتی با خط نستعلیق گود از چپ متن محب خاندان آل احمد غلام شاه دین محمد میرزا 1292 هجری قمری سنگ نگین عقیق کهنه…
مهر عقیق خطی عبده حسن الحسینی s147 موجود
مهر عقیق خطی حکاکی گود خط نستعلیق از چپ به شیوه سنتی متن نام عبده حسن الحسینی 1330 هجری قمری سنگ نگین عقیق طبیعی اصل یمنی پاتین‌دار با لکه‌های سفید…
مهر عقیق خطی قدیمی فرج ابن مصطفی s146 موجود
مهر عقیق خطی قدیمی حکاکی گود به شیوه سنتی از چپ با خط نستعلیق متن نام فرج ابن مصطفی 1281 هجری قمری سنگ نگین عقیق طبیعی اصل یمن با تراش…
مهر قدیمی عقیق خطی غلامعلی s145 موجود
مهر قدیمی عقیق خطی حکاکی به شیوه سنتی گود از چپ با خط نستعلیق به صورت قرینه‌سازی متن اسم غلامعلی به روی سنگ عقیق طبیعی اصل تراش چهار گوشه به…
مهر قدیمی عقیق هو العلی الاکبر s144 موجود
مهر قدیمی عقیق حکاکی گود سنتی از چپ با خط نستعلیق ممتاز قاجاری متن هو العلی الاکبر 1251 هجری قمری سنگ نگین عقیق اصل طبیعی یمنی به طول 18.1 و…
برچسب ها :
انگشترهای فروش رفتهS RINGS
خبرنامه NEWSLETTERS
برای عضویت در خبرنامه اینترنتی وبسایت پارس جواهر لطفا ایمیل خود را وارد نمایید.